JUTARNJI PROGRAM TV VIJESTI

Doderović: Imamo razlog za zabrinutost zbog bijele kuge

Demograf Miroslav Doderović, gostujući u "Bojama jutra" na TV Vijesti, istakao je da Crna Gora ima razlog za zabrinutost jer je fenomen bijele kuge zahvatio više od 15 opština
1868 pregleda 0 komentar(a)

Period „tranzicije“ nakon pada Berlinskog zida, ratovi, sankcije, privatizacije, neravnomjeran regionalni razvoj, loši uslovi života - sve su to faktori koji su doveli do pada nataliteta u Crnoj Gori.

Demograf  Miroslav Doderović, gostujući u "Bojama jutra" na TV Vijesti, istakao je da Crna Gora ima razlog za zabrinutost jer je fenomen bijele kuge zahvatio više od 15 opština.

Podaci Zavoda za statistiku govore da je prošle godine rođeno 7264 mališana što je najniža stopa nataliteta u posljednje tri decenije. To u praksi znači da je lani na državnom nivou prirodni priraštaj bio svega 760, što predstavlja istorijski minimum.

Ipak, Doderović smatra da imamo prostora za optimizam jer se, prema njegovom mišljenju, u Crnoj Gori i dalje gaji pozitivan sistem vrijednosti prema porodici i potopomstvu.

Pogledajte u video klipu da li pad nataliteta ima veze sa emancipacijom žene i njene želje da izgradi karijeru, te zašto današnja porodica nema potrebu da ima više od dvoje djece.

Saznajte i koliko opštine daruju za novorođene bebe.