Hadronska terapija: 2028. godine će se liječiti prvi pacijent u regionu

“Prednost ove metode je ta što se doza fokusirano deponuje samo na oboljele ćelije kancera. Nema uništavanja zdravog tkiva. Ovo je jedina metoda kojom mogu da se zrače trudnice.” istakla je ministarka Damjanović
1806 pregleda 2 komentar(a)

Ukoliko sve bude po planu, 2028. godine će prvi pacijent u regionu biti liječen hadronskom terapijom. To je gostujući u „Bojama jutra“ najavila ministarka nauke, Sanja Damjanović.

“Prednost ove metode je ta što se doza fokusirano deponuje samo na oboljele ćelije kancera. Nema uništavanja zdravog tkiva. Ovo je jedina metoda kojom mogu da se zrače trudnice.” istakla je ministarka Damjanović.

Statistika pokazuje da je za određene vrste tumora vjerovatnoća da pacijent preživi nakon pet godina skoro 100%.

Osim Međunarodnog instituta za održive tehnologije u koji će biti uloženo 200 miliona eura i za koji se još ne zna lokacija, Ministarstvo nauke najavljuje i da će postojeći objekat „Zgrade tri fakulteta“ u Podgorici 2021. godine postati prvi Naučno tehnološki park Crne Gore.

Zgrada će se prostirati na preko 14 000 metara kvadratnih, a počeće sa radom u 2021. Godini.

To će biti mjesto koje će okupiti sve kompanije, ne samo one koje su poznate na globalnom tržištu već i one koje su na početku

Bonus video: