U Broćancu raste nivo vode, a sa njim i napetost i strah mještana

"Niko ne zna od čega voda raste", kazao je Vladan Burić iz Direktorata za vanredne situacije
9589 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 08.11.2019. 21:49h

Iako danas i juče nije bilo obilnih padavina, situacija u nikšićkom Broćancu još je dramatičnija.

"Juče je ovaj put bio suv, danas vidite koliko je ova voda porasla. Niko ne zna od čega voda raste", kazao je Vladan Burić iz Direktorata za vanredne situacije.

Pored osam članova porodica Nikolić, koji su prije dva dana morali da isele iz kuća, jer im je voda došla do krovova, odsječeno je još nekoliko porodica.

"Osim tri kuće, moje i dva strica, imaju tamo tri kuće rođaka i jedna kumova Gardaševića. Odsječene su, kao što vidite, ne mogu bez barkom doći do kuće. Čak su i bez struje od juče, jer su morali da isključe radi ovolikog nivoa vode", kazao je Darko Nikolić iz Broćanca.

I dok u Broćancu raste nivo vode, a sa njim i napetost i strah mještana, na drugom kraju grada danas se lakše diše. Nivo Zete opada, saobraćaj preko Brezovačkog mosta fukcioniše, a mještani Mokre Njive, Glibavca, Brezovika, Miločana i Gornjeg Polja se, sumirajući štetu, polako vraćaju redovnim aktivnostima.

Ugroženi prostor danas, pet dana od početka polava, obišli su nadležni sa rukovodstvom Opštine.

"Ono što smo danas vidjeli na terenu je veliko svjedočanstvo da je ovdje bila velika i teška borba između čovjeka i prirode", kazao je direktor Direktorata za vanredne situacije, Mirsad Mulić.

"Da komisija sa lokalnog nivoa napravi procjenu i Vlada će se kao i uvijek do sada odgovorno odnijeti prema ovom problemu", rekla je ministarka bez portfelja, Marija Vučinović.

"47 objekata je bilo zahvaćeno vodom. Pokušaćemo da što više ublažimo štete koje su se desile", dodao je predsjednik Opštine Nikšićš, Veselin Grbović.

Grbović smatra da su ove poplave još jedan poziv Elektroprivredi da ubrza realizaciju projekta prevođenja Zete u Krupac i Slano, koji je prije dvije godine izazvao burne reakcije mještana i stručne javnosti.

"Da je taj projekat bio realizovan, i Krupačko i Slano jezero i Vrtac su bili skoro prazni, tako da bi sva ta voda otišla u jezera i ovih posljedica ne bi bilo", rekao je Grbović.

A Mulić, zbog nepovoljne prognoze, još jednom poziva na oprez i poštovanje preporuka nadležnih.

Bonus video: