Milošević: Čemu učimo đake ako ćutimo

Profesorica je poručila vlastima da više misle na opšte dobro, a malo manje na "interese pojedinaca koji su u toj vlasti"
23818 pregleda 51 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2019. 20:15h

Prosvjetni radnici bi trebalo da budu glasniji u društvu, jer je to moralna obaveza onoga ko treba da bude uzor svojim učenicima, kazala je profesorica Gimnazije "Slobodan Škerović", Jasminka Milošević u večerašnjem gostovanju u Vijestima u pola sedam na Televiziji Vijesti.

Milošević je privukla pažnju crnogorske javnosti objavom na društvenim mrežama u kojoj je kazala kako zbog primanja koja, nakon što joj izvršitelji oduzmu gotovo cijelu platu, iznose svega 47 eura, čak nije ni u prilici da ima svakodnevne obroke.

Ona je za Vijesti u pola sedam govorila o tome kako su je bolest sestre, saobraćajna nesreća supruga, ali i organizacija Filozofske olimpijade natjerali da se zaduži.

Milošević je kazala da je podigla prvi kredit kada je njen sin trebalo da počne sa studiranjem, te da je u isto vrijeme bila primorana da pomogne sestri koja je oboljela.

Takođe se, kako je kazala, prije nekoliko godina obratila Ministarstvu prosvjete za pomoć u organizovanju Filozofske olimpijade.

"Potpisali smo Memorandum o saradnji sa prethodnim ministrom, (Predragom) Boškovićem. Meni je nezvanično saopšteno, iako u Memorandumu ne stoji da se oni obavezuju da će dati bilo kakav novac, da je tadašnji ministar bio raspoložen da da nešto novca", kazala je Milošević.

Dodaje da je tražila od aktuelnog ministra Damira Šehovića, od momenta kada je došao na tu funkciju, da je primi, kao i da se iz tog Vladinog resora izjasne, kada je došlo vrijeme za organizovanje olimpijade, da li će dati novac.

"Ljudi u Vladi su mi tražili pisano izjašnjenje mog resornog ministarstva da li daju novac ili ne, da bi Vlada pokrenula pokrenula prikupljanje novca. Do kraja 2017. ja nisam dobila nikakav pisani odgovor Ministarstva prosvjete", rekla je profesorica.

Navodi i da je ministarstvo izdvojilo 300 eura za olimpijadu, ali da nikada nije dobila rješenje o dodjeli sredstava, iako su, kako je kazala, zakonom dužni da to dostave.

"Dobili smo 1.000 eura od Vlade. Dobili smo sredstva i od Ministarstva nauke. Jedino ministarstvo koje se potrudilo da nam pomogne onoliko koliko njima zakon dozvoljava, to je Ministarstvo nauke. I jedina osoba koja se pojavila na olimpijadi bila je ministarka nauke".

Na pitanje kako gleda na to da je država spremna da pomogne mladom ministru tako što će mu praktično pokloniti stan od 90 kvadrata, a da sa druge strane nije spremna da podrži takmičenje mladih filozofa ili da pomogne profesorima, Milošević je kazala da je u pitanju "besmislica koju ni Luis Kerol ne bi mogao smisliti bolje".

"Mislim da su prešli sve norme pristojnosti i da su prekršili sve moguće zakone, ne samo pravne, nego i moralne", istakla je ona.

Milošević, koja svakog dana zbog posla putuje iz Bara u Podgoricu, kaže da joj kolege često daju novac kako bi mogla da se vrati i kući, kako bi sjutradan došla na posao.

"Svaki dan, kad dođem na posao, ja ne znam kako ću se vratiti, ili kako ću sjutra platiti kartu".

Ona smatra da bi prosvjetni radnici trebalo da budu glasniji u društvu.

"To je i moralna obaveza prosvjetnog radnika, koji treba da bude uzor svojim učenicima. Čemu ih mi učimo ako ćutimo", kazala je ona.

Rekla je da će se obratiti Vladi, jer smatra da nema svrhe da se obraća Ministarstvo prosvjete. "Prosto ne znam šta bih rekla za Ministarstvo prosvjete nakon svega. Ministarstvo prosvjete je dio Vlade, pa neka oni rješavaju taj problem".

Ona je poručila vlastima da više misle na opšte dobro, a malo manje na "interese pojedinaca koji su u toj vlasti", dok je kolegama poručila da imaju hrabrosti ono što misle i "da ćemo pobijediti u našoj borbi".

Bonus video: