Zašto je Nikšićanin dobio otkaz: Posla ga koštalo učešće na protestima?

"Gospodin je jedan od 130 sezonskih radnika kome nije produžen ugovor", navode iz hotela
16181 pregleda 28 komentar(a)
Stijepović na jednom od protestnih okupljanja
Stijepović na jednom od protestnih okupljanja

Vladimir Stijepović, u Nikšiću i šire poznat je po ekološkom i građanskom aktivizmu. Zajedno sa komšijama svojevremeno je organizovao odbranu rijeke Zete, bio u prvim redovima na protestima za spas Bukovice, Sinjajevine, Crnog jezera, čempresa, kao i član pokreta Odupri se. Sve to, smatra, uz članstvo u novoformiranoj Koaliciji za održivi razvoj, koštalo ga je posla u hotelu Splendid, gdje je radio četiri godine i 11 mjeseci.

"Pitao sam na osnovu kojih kriterijuma su odlučili da sam ja baš taj koji je višak. Od istog tehničkog direktora sam dobio papir sa maksimalnim ocjenama za upućenost u radu, za kolegijalnost, za izvršenje radnih obaveza, komunikaciju, ma za sve parametre koje firma ima. Moj zaključak je da nekom smetam, moj ekološki, građanski i javni aktivizam", kazao je Stijepović Televiziji Vijesti.

Iz Hotelske grupe Montenegrostars odbacuju njegove optužbe, uz objašnjenje da su optimizaciju i racionalizaciju troškova, koja podrazumijeva i sistematizaciju, počeli prije dvije godine, te da je to jedini razlog što je Stijepović dobio otkaz.

"Gospodin je jedan od 130 sezonskih radnika kome nije produžen ugovor. (Nakon pet godina?) Postoje tu radnici koji su mnogo duže bili angažovani na sezosnkim poslovima. Uplitanje političkih razloga u nešto što je egzaktna stvar, a to je nova sistematizacija u privatnoj kompaniji, je zaista neumijesno", kazala je PR Montengrostars hotel group Maja Vukićević.

Stijepović, međutim, otkriva da je na poslu trpio pritiske. Naročito pred lokane izbore u Nikšiću 2017. "Odbio sam da glasam za Socijldemokrate. Odbio sam šefove. To je sve u nekom prijateljskom smislu, uz osmjeh, pa za koga si, jesi li Crnogorac, Srbin. Zvali su me na telefon dan uoči izbora u Nikšiću, rekli su mi nema veze za koga glasaš, samo da izađeš. Prevoz je obezbijeđen ispred hotela. Rekao sam ne pada mi na pamet da idem da glasam."

Vukićević to demantuje.

"To je netačno. Iz razloga što političke preferencije zaposlenih ili budućih zaposlenih nikada nisu bili kriterijum niti za zaposlenje, niti za eliminaciju iz tima. Po toj analogiji njemu ugovor ne bi bio produžen već 2017.", kaže Vukićević.

Stijepović kaze da tada nije dobio otkaz jer za posao koji je obavljao, nije jednostavno obučiti novog radnika. Da je bio dobar u svom poslu, priznaju i njegovi bivši poslodavci. "On je bio dobar radnik. U tehničkoj službi u kojoj pomnuti gospodin radi ugovor nije produžen za čak sedam zaposleni, a predočeno im je da će biti pozvani na posao kad se obim posla uveća", dodaje PR hotela.

Stijepović se u Splendid, siguran je, više neće vratiti i nije mu žao. "Planiram da se bavim ekološkom i građanskim aktivizmom dok budem živ. Neću posustati, neću se nikom prikloniti i tražim posao naravno."

I u Koaliciji za održivi razvoj čiji je Stijepović član, njegov otkaz dovode u vezu sa tim što je na svoje ime prijavio ekološki protest pod sloganom „Je li vas sramota?“. Smatraju i da je njegov otkaz politički motivisan, o čemu će, najavili su, obavijestiti i relevantne međunarodne organizacije.

Bonus video: