OSIM OBEĆANJA, SVE OSTAJE ISTO

Nikšić: Škola u Miločanima godinama čeka na renoviranje, učenici primorani da idu u drugu

Roditelji su ljuti jer časovi počinju u podne, a prevoze se iz dva puta, što stvara dodatni problem sa organizacijom
1837 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz škole, Foto: Printscreen YouTube
Detalj iz škole, Foto: Printscreen YouTube

Nevrijeme praćeno obilnim padavinama dokusurilo je godinama zapuštenu i neuslovnu školu u nikšićkom naselju Miločani. Učenici nisu pohađali nastavu prošle sedmice, a od ove školskim minibusom na časove idu u najbližu školu u mjestu Rastovac, udaljenu oko četiri kilometra.

Roditelji su ljuti jer časovi počinju u podne, a prevoze se iz dva puta, što stvara dodatni problem sa organizacijom. Sa ogorčenjem podsjećaju da na rekonstrukciju škole čeka previše generacija, a da osim obećanja sve ostaje isto.

"Da nam je baš idealno-nije, ali djeca imaju sve uslove za rad. Samo da nam se reguliše prevoz - da je neki adekvatniji kombi, da ne bi dva puta išao za djecu, ipak ih je 28", kazala je učiteljica u OŠ Ivan Vušović, Milka Miličić.

Đaci nisu ni prva ni druga smjena, već im nastava počinje u podne, a dodatno vrijeme se gubi u školskom minibusu koji je mali da odjednom preveze svu djecu. Milena Radović kaže da njenom đaku nova organizacija teško pada.

"Jer sva djeca imaju i popodnevne aktivnosti, sport i slično", kazala je Milena Radović roditelj jednog đaka.

Ipak, đacima i roditeljima ne preostaje ništa nego da se do daljnjeg snalaze jer se sanacija područnog odjeljenja u Miločanima ne najavljuje tako brzo.

"Resorno ministarstvo nas je u usmenoj komunikaciji obavijestilo da će škola, tačnije krov biti završen do kraja prvog polugodišta i da će učenici u drugom polugodištu pohađati nastavu u svojoj školi u Miločanima", saopštila je direktorica OŠ Ivan Vušović, Vesna Mijušković.

Nevrijeme praćeno obilnim padavina prethodnih dana nije krivac za trošnu fasadu, uništene prozore i dotrajali parket u ovoj ustanovi, ističu roditelji. Oni kažu da godinama slušaju ista obećanja, ali da Ministarstvo prosvjete nema sluha za djecu na periferiji grada.

"Nije bilo pitanje ove kiše, nama je svaka kiša - ovakva škola. U septembru imamo 15 prvaka, to uopšte nije mali broj. Treba li svaka generacija da prolazi kroz ovo", pita Milena Radović.

"Zašto se do sad čekalo, zašto se ljetos nije radilo? Nas kao građane ne zanima jesu li oni probili budžet ili nijesu, oni treba da se staraju o ustanovama, a ne da mi svako malo zovemo novinare da pokušamo nešto uraditi", rekao je član savjeta roditelja OŠ Ivan Vušović Velibor Božović.

A koliko resorno ministarstvo ima sluha prema prigradskim školama možda najbolje pokazuje primjer objekta koji je sada ugostio djecu iz Miločana. Područno odjeljenje škole Ivan Vušović u Rastovcu takođe je godinama čekalo bolje uslove. Objekat je rekonstruisan avgusta prošle godine, ali ne iz budžeta države, već primarno iz donacija mještana.

Preporučujemo za Vas