"Građani svaki dan plaćaju poreze i treba da znaju gdje se troši njihov novac"

Iz Ministarstva javne uprave kažu da analiziraju brojne primjedbe dijela NVO i medijske zajednice pristigle tokom javne rasprave. Kažu da su uočili određene propuste, pa ne isključuju mogućnost da nešto i promijene
849 pregleda 0 komentar(a)

Zabrana pristupa informacijama ukoliko organ ocijeni da je zahtjev nerazuman, uvođenje instituta zloupotrebe prava i stavljanje stepena tajno na informacije iz bezbjednosno obavješajnog sektora – samo su neke od odredbi Nacrta zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI) koje su oštro kritikovali dio nevladine i medijske zajednice u Crnoj Gori.

Dok se čeka da Ministarstvo javne uprave sumira javnu raspravu, međunarodni eksperti iz ove oblasti šalju slična upozorenja.

„Veoma sam zabrinuta zbog toga kako je zloupotreba prava na slobodan pristup informacijama definisana. Mi vam preporučujemo da ne nastavljate sa trenutnim predlog zakona, mislim da je previše široko definisano u nekim djelovima i može da vam se obije o glavu“, kazala je Helen Darbišir iz organizacije za pristup informacijama, Access Info Europe.

„Veoma je važno da državni zvaničnici budu odgovorni za ono što rade, jer oni upravljaju našim novcem. Građani svaki dan plaćaju poreze i treba da znaju gdje se troši njihov novac”, ističe Huanho Kordero, ekspert za SPI.

I iz Delegacije Evropske unije pridružuju se stavovima stručnjaka.

„Određene odredbe u Nacrtu zakona kao što je koncept zloupotrebe moraju pažljivo da se provjere u crnogorskom kontekstu i postoje druga pravna rješenja za rješavanje ovog pitanja“, navodi Akvil Normantje iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

Zato u Delegaciji očekuju da će Ministarstvo javne uprave čuti i prihvatiti sugestije- Ne isključuju tu mogućnost ni u Ministarstvu, koje od kraja oktobra, kada je završena javna rasprava, analizira pristigle primjedbe.

„Ja ne kažem da smo predložili najbolje rješenje, mi sad preispitujemo, vidjećemo sa kakvim će odbredbama MJU na kraju da izađe, ali ovdje je najveći izazov utvrditi taj balans. Kažem vam sada odgovorno da ćemo preispitati predloženo rješenje u nacrtu, jer smo vidjeli određene propuste, znači, suzili smo određene informacije koje bi trebalo da budu proaktivno objavljene“, kaže Danijela Nedeljković Vukčević iz Ministarstva javne uprave.

S druge strane, u Institutu alternativa, koji je organizovao konferenciju "Povratak osnovama: Informisani građani - aktivno društvo", sigurni su da pred Ministarstvom nije težak posao, jer su stvari jasne.

„Ukoliko se Nacrt zakona o SPI usvoji u datom obliku, vratićemo se 15 godina unazad, a već se ionako godinama krećemo u tom smjeru“, ističe Stevo Muk iz Instituta alternativa.

Nacrtom zakona, koji Vlada predlaže uoči izborne godine, propisano je i da političke partije više nisu obavezne da omoguće javnosti potpun uvid u svoje finansije.

Bonus video: