Evo kakvo je danas stanje u šumarstvu

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Uprave za šume, na sjednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu, istakli su da su propusti u ovoj oblasti rezultat neadekvatnih propisa na osnovu koji su dodjeljivane koncesije, ali i nedovoljne inspekcijske kontrole i nedostatak kadra
3353 pregleda 0 komentar(a)

Crne Gore je u posljednje tri godine uspjela značajno da smanji izvoz najkvalitenije drvne građe i procenat posječenih stabala, a istovremeno poveća prihode od šumarstva i drvoprivrede sa 82 na 110 miliona eura, saopštili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Uprave za šume.

„Mi smo 2017. poptuno zabranili izvoz oblog drveta iz Crne Gore, i u maju je ta odluka produžena, i ostaće na snazi do 2021. I ovom prilikom želim demantovati sve informacije koje se ovih dana mogu čuti, da se izvozi oblo i kvaliteno drvo iz Crne Gore. Želim istaći da se ne radi ni o čemu drugom , nego izvozu TT stubova, koji za potrebu EP idu na hemijsku doradu u susjednu državu i opet se to oblo drvo vraće u državu“, saopštio je Milosav Anđelić iz Ministarstva poljoprivrede.

Slična situacija je i sa koncesijama, gdje prvi put imamo sto procentnu naplatu koncesija, zbog čega će ove godine prihod biti približno sedam miliona eura. Nadležni organi danas priznaju da je oblast koncesija do sada vođena na pogrešan način.

„Neću ovdje prikazivati tabelarni prikaz da smo imali skoro 40 odsto veću proizvodnju 2012 i 2013, a prihodi pod 2-3 miliona manji. Zatim neadekvatno korišećnje proizvoda, eksploatacija tog dobra od opšteg interesa, i prihoda od tog dobra, to je bilo prepušteno slučaju", kazao je Nusret Kalač, direktor Uprave za šume.

U Ministarstvu poljopirvrede priznaju da su: visegodišnji nekontrolisani izvoz najkvalitenije drvne građe, neplanska sječa i eksplotacaija šuma, sprovođeni na osnovu Pravilnika iz 2015. godine koji je koncesionarima dozvoljavao nekontrolisano korišćenje priordnih resursa.

„Imao je itekako loših efekata prvenstveno za domaću drvopreradu i on je ostavio uglavnom loše rezultate, prvo u naplati koncesionih naknada. Davanje koncesija odnosno prava na korišćenje šuma bez planske dokumentacije, posebno izraženo u Kolašinu, posebno prema pojedinim privrednim subjektima, ja bih rekao privilegovanim, gdje su imali zaključene ugovore na 8 hiljada kubika, a realizacija je bila 43,5 hiljade. Gdje su imali ugovore na 24 hiljade kubika, realizacija bila 29. gdje smo imali da se pojedinim koncesionarima bez planske dokumentacije daju prostori za koncesino korišćenje šuma“, dodao je Anđelić.

Anđelić je pred poslanicima danas problematizovao i rad inspekcije u oblasti šumarstva.

„Jasno smo sugerisali da su pojedini inspektori na pojedinim terenima neprihvatljivo dug vremenski period, a da tu imamo konstantne bespravne sječe."

Iz Ministarstva poljoprivrede navode da se u oblasti koncesija trenutno realizuje šest dugoročnih ugovora do 2020, a da su dva raskinuta.Jedan od njih je ugovor sa Vektrom Jakić. Direktor Uprave za šume, tvrdi da oni nijesu bili i neće biti biznis barijera bilo koma partneru.

“Naprotiv, tolerisali smo mnoge, i zato je ovo pitanje jesmo li tolerisali previše pa smo došlu u ovakvu poziciju, ili smo trebali na vrijeme da skrenemo pažnu da se tako ne može, pa da pošaljemo svima da se zakon mora poštovati”, kaže Kalač.

Kalač je takođe kazao da u Upravi za šume nijesu zadovoljni ljudskim resursima, i da je to svakako jedan od ograničavajući faktora da bi radili bolje.

Bonus video: