UPRAVA DOMA ZDRAVLJA TVRDI DA JE RJEŠENJE NA POMOLU

Svako ima pravo na izabranog ljekara: U Nikšiću to nije slučaj

U Domu zdravlja trenutno radi 20 izabranih ljekara za odrasle, a prema broju stanovnika i starosnoj strukturi trebalo bi da ih bude 13 više
5313 pregleda 0 komentar(a)
Dom zdravlja u Nikšiću, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Dom zdravlja u Nikšiću, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Iako bi institut "izabrani ljekar" trebalo da garantuje svakom pacijentu pravo da izabere i ima svog stalnog doktora, u praksi se dešava suprotno. 

Potvrđuje to primjer nikšićkog Doma zdravlja gdje manji broj pacijenata godinama ide kod istog ljekara, dok se ostalima  mijenjaju iz pregleda u pregled, jer poslije nekog vremena odlaze na specijalizaciju.  

Uprava Doma zdravlja potvrđuje da to utiče na kvalitet rada, ali najavljuju da je rješenje na pomolu.

Zdravstveno stanje pacijenta, socio-ekonomske karakteristike, navike i stilovi života, kao i zdravstveno stanje porodičnog stabla - sa svim ovim bi trebalo da je upoznat jedan izabrani ljekar. 

Ipak, u nikšićkom Domu zdravlja, manji broj ljekara može da se pohavali da poznaje svoje pacijente.

U Domu zdravlja trenutno radi 20 izabranih ljekara za odrasle, a prema  broju stanovnika i starosnoj strukturi trebalo bi da ih bude 13 više. 

Mnogima ordinacija izabranog doktora bude usputna stanica, jer tek što počnu da rade odlaze na specijalizaciju.

Prvo pojačanje dvoje specijalista porodične medicine koji će određenom broju pacijenata postati stalni ljekari očekuje se nakon novogodišnjih praznika, dok će se na još ćetiri ljekara čekati do dvije godine. 

Preporučujemo za Vas