INSTRUMENT SE PRAKTIČNO NE KORISTI

Kankaraš: Vrijedna harfa propada, Muzički centar se ponaša kao da je njihova, a ne državna

Jedina crnogorska harfistkinja sa diplomom profesora, Milica Kankaraš, već duže ukazuje da je učenicima škole "Vasa Pavić" neophodna velika, pedalna harfa
4098 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2019. 19:41h

Osamnaest učenika u Muzičkoj školi "Vasa Pavić" u Podgorici svira na samo jednoj harfi. Jedina crnogorska harfistkinja sa diplomom profesora, Milica Kankaraš, već duže ukazuje da je učenicima neophodna velika, pedalna harfa. Takav instrument ima Muzički centar, ali se praktično ne koristi.

“Tom instrumentu je neophodno redovno održavanje. Rješenje koje ja predlažem je da moji učenici, pod mojim nadzorom, u Muzičkom centru sviraju na ovom instrumentu i tako ga u stvari besplatno održavaju,“ kazala je Kankaraš.

Na pitanje TV Vijesti zašto velika harfa nije dostpna učenicima škole "Vasa Pavić", iz Muzičkog centra odgovaraju da je to instrument za profesionalce, a ne za početnike.

"Njene tvrdnje da učenike želi da „upozna“ sa pedalnom harfom, koju Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“ nema, a koja je učenicima (po njenim navodima) neophodna, apsolutno ne treba da imaju nikakve veze sa Muzičkim centrom Crne Gore, budući da naša institucija ima profesionalnu harfu koja služi potrebama profesionalnih muzičara i za profesionalno izvođenje na koncertima Crnogorskog simfonijskog orkestra, a ne za korišćenje učenika i početnika u muzičkoj školi", ističu iz Muzičkog centra.

Kankaraš, ipak, ocjenjuje da se Muzički centar "ponaša kao da je privatna institucija".

“Ta harfa je državna, a ne njihova, jer su je platili građani. I ja želim da taj instrument koji vrijedi 40 hiljada eura ne propada, zato što se koristi samo nekoliko puta godišnje,“ rekla je ona.

Da je tako potvrdjuje i odgovor Muzičkog centra na pitanje zašto Kankaraš kao prva diplomirana harfistkinja u Crnoj Gori nije angažovana u Crnogorskom simfonijskom orkestru.

"Muzički centar u svojoj sistematizaciji radnih mjesta nema zakonom predviđeno radno mjesto 'harfa', zbog čega ni ona, ni bilo koja druga harfistkinja ne može dobiti ugovor o radu, već isključivo honorarni angažman (u skladu sa programskim potreba naše institucije), zbog čega je angažovana Branka Pajović (koja za razliku od Milice Kankaraš nema posao) dragocjen, profesionalan i odgovoran spoljni saradnik naše institucije", navodi se u odgovoru.

“Ja onda uopšte ne znam zašto je simfonijski kupio harfu, kada je samo projektno koriste. U tom slučaju, svako je obavezan da donese svoj instrument", ističe Kankaraš.

Poređenja radi, u Ljubljani dvanaest učenika koristi četiri harfe - dvije male i dvije velike.

Preporučujemo za Vas