Gradnja se "penje" sve više: Odlazi li Gorica u nepovrat?

Mještani dvije zgrade suočavaju se sa najavljenom gradnjom saobraćajnice bukvalno ispred svojih prozora i zgrade koja bi bila tik do njihovih i koja bi im mogla zakloniti pogled na brdo
11479 pregleda 5 komentar(a)
Nadležni kažu da počinje gradnja nekoliko novih ulica i parkinga, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Nadležni kažu da počinje gradnja nekoliko novih ulica i parkinga, Foto: Screenshot (TV Vijesti)

Mještani dvije posljednje zgrade prema brdu Gorica našli su se u čudu, jer očekuju gradnju puta i zgrade tik ispred dvojih domova.

U Ulici Veliše Mugoše, još ne znaju tačno šta se gradi i strahuju za budući kvalitet života.

Nadležni kažu da počinje gradnja nekoliko novih ulica i parkinga.

"Pristupilo se ugovaranju radova na rekonstrukciji Ulice Veliše Mugoše (od Ulice II crnogorskog bataljona do objekta u kojem se nalazi „Tagor“) u dužini od oko 260 metara, izgradnja Ulice Nova 1 (od objekta u kojem se nalazi „Tagor“ do kraja postojećeg zida) u dužini od oko 130 metara sa 21 parking mjestom, Ulice Nova 2 (iza objekata u Ulici II crnogorskog bataljona) u dužini od oko 95 metara, dio saobraćajnice Ulica Nova 3 (pored objekata u podnožju brda Gorica) u dužini od oko 140 metara", saopšteno je iz Agencije za izgradnju i razvoj Pogorice.

Kako TV Vijesti saznaje, predstavnici stanara su u pregovorima sa nadležnima iz Glavnog grada.

"Imali smo sastanak sa predstavnicima stanara ove dvije stambene zgrade, izašli smo im u susret i u toku je iznalaženje rešenja za ovaj problem, pri čemu će se imati u vidu, kako potrebe stanara ovih objekata, tako i stvaranje mogućnosti za nastavak komunalnog opremanja preostalih urbanističkih parcela, shodno terenskim uslovima", navode iz Agencije.

Stručnjaci poručuju da će svi zahvati u prostoru biti urađeni na osnovu DUP-a, koji je usvojen u zakonskoj proceduri. Na prostoru koji realno ne može da istrpi toliko agresivnu gradnju koja je predviđena DUP-om

"Ako se sve ovo realizuje, ostati bez pogleda na brdo, neće riješiti probleme parkiranja, bojim se, udaljenost između zgrada će biti opasno mala... To su sve problemi koji su stvoreni planiranjem, potvrđeni u institucijama koje bi trebalo da vode računa o tome kako će grad funkcionisati", kazao je za TV Vijesti arhitekta Aleksandar Ašanin.

Kritike stižu i iz opozicije.

"Evidentno je da Glavni grad ne interesuje kvalitet života građana koji tu žive, ne interesuje ih koliko tu ima javnih površina i zajedničkih prostora, kako će građani tu funcionisati, jednostavno njihova vizura i njihov način korišćenja prostora je strogo kodifikovan - prostor vrijedi onoliko koliko mu je tržišna vrijednost", smatra Luka Rakčević iz URA.

Luka Rakčević
Rakčević(Foto: PR Centar)

Iz Agencije navode da je vrijednost izgradnje saobraćajnica, sa rasvjetom, vodovodom i kanalizacijom više od 700 hiljada eura.

"Imate danas Goricu od koje se tako odlama komad po komad, i kroz ovaj DUP i kroz DUP Nova varoš 2, po kome su oko Vile Gorica planirani rezidencijalni objekti, dakle gradnja se penje sve više i više. Na žalost, taj prostor nije zaštićen kao Park šuma", navodi arhitekta Ašanin.

Gorica se nekada pošumljavala, danas se izgrađuje.

"To je samo pitanje političke volje koju Glavni grad nije imao u posljednje tri decenije. Dakle, potrebno je proglasiti Goricu Parkom prirode,", zaključuje Rakčević.

Bonus video: