Derbišajr: Nacrt zakona o SPI donosi vrlo opasne izmjene za Crnu Goru

Derbišajr ukazuje da je u jednoj demokratiji jednako važna i sloboda izražavanja
3086 pregleda 2 komentar(a)
Derbišajr, Foto: Printscreen YouTube
Derbišajr, Foto: Printscreen YouTube

Nacrt zakona o slobodnom pristupu infromacijama donosi vrlo opasne izmjene za Crnu Goru i zato mora biti povučen, poručuju iz organizacije Acces Info Europe.

“Ovim nacrtom se otvara veća mogućnost za korupciju, jer, kada je mrak, može svašta da se radi, a to je zaista zabrinjavajuće i pogrešno za Crnu Goru. Ako se usvoje ove izmjene, Crna Gora će, umjesto da se približava EU standardima, poći u pravcu suprotnom od evropskih integracija. To će zaista negativno uticati na razvijanje demokratije u zemlji i zato pozivamo Vladu da ne usvaja ovaj nacrt”, kazala je direktorica Access Info Europe Helen Derbišajr.

Dio domaće i međunarodni javnosti je tokom javne rasprave kritikovala odredbe kojim se propisuje uvođenje instituta zloupotrebe prava i stavljanje stepena tajno na informacije iz bezbjednosno obavještajnog sektora, ali i to što, ako se usvoji, političke partije više neće biti obavezne da omoguće javnosti potpun uvid u svoje finansije. Propisano je i da se može zabraniti pristup informaciji ukoliko organ ocijeni da je zahtjev nerazuman ili čest.

“Ako neko traži previše informacija i podnosi previše zahtjeva, za mene to znači da je premalo informacija objavljeno proaktivno. Rješenje je da se objavljuje više informacija proaktivno, a ne da se ograničava. Olakšajte građanima da dobiju informaciju, ne otežavajte im", dodala je Derbišajr.

Derbišajr ukazuje da je u jednoj demokratiji jednako važna i sloboda izražavanja.

“Vlada ne smije da kritikuje medije i kad mediji njih kritikuju, jer je to sloboda izražavanja. Vlada ne smije da napada medije. Ako imate nekažnjivost napada na novinare u CG, to je zaista ozbiljan problem. Bez slobode izražavanja I slobode medija, ne možemo govoriti o demokratiji", kazala je Derbišajr.

Ipak, ovakve stvari dešavale su se i dešavaju se u Crnoj Gori, a na meti su često kritički nastrojeni mediji i NVO sektor

Bonus video: