Koliko zagađujemo okolinu nesavjesnim bacanjem opušaka?

Građani su svjesni da opušcima nije mjesto na javnim površinama. Ipak, nekada im se kanta čini predaleko, pa filteri završe na ulici ili trotoaru, priznaju nam pušači
1035 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2019. 08:49h

Na ulici, trotoaru, parkingu, u šahtama, saksijama i na javnim zelenim površinama, u suštini, na svim mjestima gdje ne bi trebalo, nalaze se opušci. Prema podacima međunarodnih organizacija koje se bave monitoringom otpada, opušcima treba 10 godina da bi se razgradili, a čine čak 40 odsto otpada na plažama. Njihovi sastojci hemijski zagađuju zemljište i vodu, a problem je to što ih građani često ne doživljavaju kao otpad, navode u NVO Green home.

Prije nego ugasite cigaretu na travi ili zemlji gdje raste neka druga biljka, imajte na umu da na ovaj način ugrožavate njen rast, čak do 25 odsto. Građani su svjesni da opušcima nije mjesto na javnim površinama. Ipak, nekada im se kanta čini predaleko, pa filteri završe na ulici ili trotoaru, priznaju nam pušači.

Kampanjom "Očisti svoj Beč", putem online aplikacije, ovaj grad bori se protiv smeća koje prave opušci. Akcija se sastoji u tome da građani naprave fotografiju neke površine gdje su bačeni opušci prije i nakon čišćenja. Na ovaj način korisnici se motivišu da naprave dobro djelo. U pojedinim evropskim gradovima, počela je praksa kažnjavanja građana koji bace opušak van kante. Koliko smo kao društvo odgovorni u ovom pogledu, provjerila je ekipa "Boja jutra".

Bonus video: