Problemi mještana Gornjeg Štedima: Voda se povukla, ali je smeće ostalo

Kao ni prethodnog puta, Iz EPCG nijesu htjeli pred kameru
1983 pregleda 0 komentar(a)
Gornji Štedim, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Gornji Štedim, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Poplave koje su ove godine pogodile Nikšić, mnogi su već zaboravili, ali to nije slučaj sa mještanima nikšićkog naselja Gornji Štedim kojima je nakon što se voda povukla ispred kuća ostalo mnogo smeća.

Glavobolje im zadaje i vještačka akumulacija Vrtac kojom gazduje Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), a koja gotovo svake godine poplavi imanja sedam porodica.

Oni su odlučni da više ne pristaju na odštetu od te kompanije i zahtijevaju eksproprijaciju kao jedinu pravednu nadoknadu.

Iz crnogorske energetske kompanije do sada nisu htjeli da čuju za eksproprijaciju pozivajući se na, kako su kazali ,istorijsku činjenicu, da je kompanija u periodu do 1964. godine ponudila da ekspropriše njihovu zemlju ali da su pojedine familije to u pisanoj formi odbile.

Mještani potvrđuju da su se njihovi preci u to vrijeme protivili eskproprijaciji zemlje koja je blizu kuća, ali da nisu ni slutili da će voda toliko navirati.

Komšije su, kako navode, 80-ih godina imali sreće da isprave grešku.

Uslovi su takvi da kada voda nadođe, poplavi im čak i glavni prilazni put.

Demantuju ranije navode EPCG da im je izašla u susret sanirajući putnu infrastrukturu.

Kao ni prethodnog puta, Iz EPCG o ovome nijesu htjeli pred kameru.

"Menadžment će u narednm periodu pozvati predstavnike MZ Gornji Štedim i u, nadamo se, konstruktivnom razgovoru otvoriti sva pitanja koje interesuje stanovnike tog naselja", navodi se u saopštenju EPCG.

Podršku mještanima do ostvarivanja njihovih prava, pruža Ekološki pokret Ozon.

Bonus video: