MORT NEDAVNO OBJAVIO NACRT DETALJNOG PROSTORNOG PLANA

U toku pripremni radovi na realizaciji ideje o potapanju kanjona rijeke Komarnice

Na idejnom projektu sa elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu, već rade u Elektroprivredi
4818 pregleda 4 komentar(a)
Komarnica, Foto: Printscreen YouTube
Komarnica, Foto: Printscreen YouTube

Ideja o izgradnji HE Komarnica stara je nekoliko decenija. Nedavno je Ministarstvo održivog razvoja i turizma objavilo Nacrt detaljnog prostornog plana za prostor višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici, a održane su i javne rasprave u Plužinama i Šavniku.

Realizacijom ovog projekta na ovom mjestu formiraće se jezero duboko više desetina metara.

Na idejnom projektu sa elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu, već rade u Elektroprivredi.

"Uz očekivanje da će prostorni plan biti usvojen u prvom kvartalu sledeće godine, mi ćemo u 2020. završiti izradu idejnog projekta sa elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu i stvoriti uslove za dalju dinamiku razvoja projekta", kazao je Ivan Mrvaljević iz Direkcije za razvoj i inženjering EPCG.

Gradnja bi trajala šest godina a koštala bi više od 270 miliona eura. To bi bilo ostvarenje sna mnogih generacija Šavnicana, kaže prvi čovjek tog grada.

To je ogromni objekat. On će zapošljavati preko 100 ljudi u stalnom radnom odnosu. U toku izgradnje biće tu zaposleno blizu 1000 ljudi. I naravno, najveći benefiti će biti prihodi koji će biti izvorni prihodi budžeta", rekao je predsjednik Opštine Šavnik Mijomir Vujačić.

Vujačić tvrdi da će jezero biti i turistička atrakcija. Šavničanima je, kaže, najvažije da se planiranim projektom ne potapa Šavnik, kao i da novo jezero neće ugroziti kanjon Nevidio, ali ni Park prirode Dragišnica i Komarnica. Međutim, bivši odbornik iz redova opozicije Milija Ćeranić, koji živi u selu Duži, nedaleko od rijeke čije potapanje je u najavi, izgradnju hidroelektrane drugačije doživljava.

"Bez obzira koliko će tu da bude angažovano radnika, mi i nemamo stanovništva, to će uglavnom kompanije koje preuzmu radove, kao što je slučaj na autoputu. O zapošljavanju kad HE bude napravljena, tu će da radi uskospecijalizovana radna snaga, pretpostavljam nekoliko inženjera i nekoliko stražara. Sve to suma sumarum, nekog boljitka za naš kraj nema", rekao je stanovnik sela Duži, Milija Ćeranić.

S druge strane predsjednik Opštine već razmišlja da sa Vladom i Ministarstvom prosvjete u Šavniku srednje obrazovanje prilagodi najavljenom projektu.

"Moramo pripremati kadrove koji će naći zaposlenje sjutra u u HE Komarnici", rekao je Vujačić.

A do početka radova, proteći će Komarnicom još dosta vode, jer je u pitanju ozbiljan i skup posao.

"Do nekih prirpemnih i istražnih radova, već možemo doći u 2021. godini", rekao je Mrvaljević.

Projekt HE Komarnica koja će godišnje proizvoditi 213 gigavat časova električne energije podrazumijeva izgradnju brane visoke 171 metar i formiranje jezera dužine 17 kilometara u blizini sela Brezna, Dubrovsko, Duži i Pridvorica, gdje nema objekata

Preporučujemo za Vas