Stan na dan: Koliko se stanova izdaje i koliko poreza se plati državi

Iz Glavnog grada poručuju da su pokrenuli kontrolu svih koji izdaju ove stanove na internetu
9772 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.12.2019. 10:40h

Zašto biste išli u hotel, ako na internetu lako možete naći stan na dan, po cijeni od 20 ili 30 eura. To rade i strani turisti, ali i naši građani.

"Ljudi očekuju da će sa manje para proći da ne idu u hotel, od dvadesetak eura pa naviše", kaže jedan od građana, a na pitanje ko ih kontroliše, dodaje: "Ne znam, volio bih da znam".

"Vidjela sam na instagramu da stalno izlaze reklame i to je to što znam... Parovi vjerovatno, šta znam, društvo uveče i tako", dodaje druga sugrađanka.

"Čuo sam za to, čak sam uzimao te usluge više puta sa društvom, pa smo pravili neke žurke nešto, okupljanja", kazao je jedan od građana za TV Vijesti, dok drugi dodaje da izdavanja stanova na dan ima i na primorju. "Mislim da bi trebalo krenuti redom", rekao je on.

Problem je što ne znamo koliko je takvih stanova, koliko se novca vrti i koliko od svega toga, na kraju, ima država.

"Zapitao bih se da li lokalna uprava efikasno obavlja taj posao, da li prvo pronalazi te ljude, pošto ih je previše koji to rade i ono što je najvažnije, da li suzbija to", kaže Branko Vuković, odbornik Demokrata.

Najviše su ugroženi hosteli i hoteli sa dvije ili tri zvjezdice. Hotelijeri poručuju da se mora uvesti red u ovoj oblasti.

"Riječ je o vaninstitucionalnom obavljaju privredne djelatnosti, što naravno šteti zdravom tkivu hotelijera u Podgorici. Ja bih rekao da je taj problem tek kod nas na početku, tek će da eskalira", ocjenjuje Nemanja Nikolić, direktor hotela.

Iz Poreske uprave nisu precizno odgovorili na naša pitanja, dok iz Glavnog grada kažu da se stanovi ne mogu iznajmljivati turistima bez odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, to jest bez rešenja o upisu u Centralni turistički registar, koje izdaje Sekretarijat za preduzetništvo. Prve korake su već napravili.

"Pokrenuli smo kampanju da se sa prestižnih web portala za reklamiranje smještaja (Booking, Airbnb) uklone svi nelegalnih izdavaoci. Takođe, u saradnji sa Komunalnom inspekcijom Glavnog grada pokrenuli smo intenzivniju kontrolu svih izdavaoca koji se reklamiraju na pomenutim sajtovima. Kao rezultat kampanje imamo povećanje broja legalnih izdavaoca smještaja, sa 14 koliko je bilo početkom 2017. godine, na oko 80 u novembru 2019. godine", navodi Kemal Grbović, sekretar Sekretarijata za preduzetništvo.

Kada se registruju, moraju otići u Poresku upravu, gdje dobijaju Paragon blokove. Na kraju godine, kada saberu sav prihod, dužni su državi platiti porez na dobit od devet odsto. Iz opozicije poručuju da nismo ni Nju Jork ni Tokio, već mali grad i da bi možda mogli da u borbi protiv sive ekonomije primjenimo neka rješenja iz Beograda, gdje mnogo aktivniju ulogu u ovome imaju upravnici ulaza u zgradama.

"Osnovali su inspekciju koja kontroliše te upravnike, da vide da li oni obavljaju savjesno svoj posao, da li prijavljuju ljude koji u njihovima ulazima bave nelegalno tim poslom, ukoliko to ustanove, njima slijedi kazna od 50 do 500 eura", navodi Vuković.

Na kraju, neki su pesimisti da će se ovome stati na put i smatraju da će veliki dio novca i dalje ostati u sivoj zoni.

"Mislim da ova država nije u stanju da to riješi. Mislim i da ne želi i da nije u stanju", ističe jedan građanin.

Bonus video: