Od vandala se moraju čuvati i groblja: Polomljena ukrasna stakla na Čepurcima

Zbog vandala koji lome sve što stignu, ali i lopova koji kradu čak i sa grobova, podgoričko preduzeće "Pogrebne usluge" angažovalo je zaštitare koji će ovih dana početi sa radom
6366 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2019. 19:50h

Ko bi i zašto ovo mogao da uradi, pitaju prolaznici dok posmatraju polomljene staklene kocke na ogradi groblja na Čepurcima.

"Ovo je za svaku osudu, ovo ne bi radili ni najveći krvnici. Prema tome, sve što valja, nama ne treba dati. Nas treba osuđivati i progoniti nas kad smo ovakvi", kaže jedan od građana.

"Užasno, ne znam šta da kažem... katastrofa šta radimo, kakvi smo divljaci postali", dodaje drugi sugrađanin.

Zatečeni su upornošću vandala na ovom mjestu i u preduzeću "Pogrebne usluge".

"Nevjerovatno, ali istinito. Pokušali smo da zamijenimo one staklene kocke, ali to nije bilo trajno rješenje, pa poslije par noći ponovo su polomljene, mislim da ih u ovom trenutku nećemo mijenjati, dok se ne napravi ogradni zid oko šeste i sedme faze gradskog groblja Čepurci, onda ćemo promijeniti sve, sve one staklene kocke", kaže direktor preduzeća, Srđan Miljanić.

Drugi primjer vandalizma stiže iz Univerzitetskog parka. Glavni grad, Univerzitet i kompanija "Saniteko", obnovili su ovu fontanu, za šta je uloženo oko 50 hiljada eura.

"Nadali smo se da će duži niz godina služiti građanima, međutim, bila je nažalost, iz više navrata na meti vandala, nadamo se da se to neće ponoviti", kazala je Nevena Mašanović sa Arhitektonskog fakulteta, a na pitanje da li je neko uhvaćen zbog toga što se dogodilo, odgovara: "Konkretno, što se ove naše fontane tiče, nemam informaciju da je bio uhvaćen".

Iz Glavnog grada ponovo apeluju na građane da čuvaju imovinu i da svaki vid vandalskog ponašanja prijave nadležnim organima

"Podsjećamo da su u prethodnom periodu na meti nesavjesnih pojedinaca bili gradski parkovi, zelene površine, novogodišnji ukrasi, gradske česme, fontane, javna rasvjeta, kao i brojni drugi sadržaji za čiju obnovu su Glavni grad i nadležna preduzeća uložili značajna sredstva, koja su mogla biti uložena u nove sadržaje", ističu iz Glavnog grada.

Stručnjaci objašnjavaju da vandalsko ponašanje mogu uzrokovati i porodica i društvo.

"Jedan je, naravno, porodični nivo, koji pretpostavlja nedovoljnu kontrolu, nezainteresovanost roditelja, vjerovatno zanemarivanje, nedostatak komunikacije, modeli nasilja unutar porodice. Socioekonomski faktori, recimo. Nesigurnost radnog mjesta, nestabilnost u tom smislu... Poziv za sve nas kao društvo da se zapitamo koje su to naše vrijednosti", poručuje Darija Petović-Bambur, psihoterapeut.

A vrijednosti su toliko pale da krademo i sa grobova.

"Sad se najviše otuđuje cvijeće, a bilo je prisutno i otuđivanje alki, koje su izrađene od bakra, interesantne za prodaju. Zbog vandala koji su prisutni, kao i u svaklom drugom dijelu Podgorice, mi smo angažovali zaštitarsku firmu", navodi Miljanić. Na pitanje kada će početi da radi, odgovara: "Ona počinje ovih dana, u dijelu prema Zabjelu će se ovih dana postaviti kućica - portirnica".

Gradsko groblje Čepurci ima 132 hiljade kvadrata. U početku će imati dva zaštitara u smjeni, kasnije možda i više. Oni će mjesecno koštati oko hiljadu eura, što i nije značajan izdatak imajući u vidu koliko su potrebni.

Puno strašnije od toga je da čak i groblja moramo da čuvamo od vandala. Sve dok bude tako, kao društvo imamo puno razloga za brigu.

Bonus video: