Perović: Mitropolija će tražiti provjeru ustavnosti usvojenog zakona

Perović je kazao da država nema šanse da dokaže da joj nešto od crkvene imovine pripada, ali da u Mitropoliji strahuju od zloupotreba
15980 pregleda 327 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2020. 22:25h

Mitropolija crnogorsko-primorska što prije će tražiti provjeru ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti, najavio je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

On je u intervjuu Televiziji Vijesti poručio da sa, kako je rekao, ovako nakaradnim zakonom, država nema šanse da dokaže da joj nešto od crkvene imovine pripada, ali da strahuju od zloupotreba, jer je predsjednik Milo Đukanović nedavno najavio obnovu Crnogorske autokefalne crkve.

Perović je govorio o tome koji su naredni koraci Mitropolije, te da li se nastavljaju protesti i na koji način.

"Crkva će tražiti načina da narodno nezadovoljstvo, koje je očigledno, kanališe na molitvena sabranja i na mirne molitvene proteste. Dakle, nijednog momenta nam ne pada na pamet da obustavimo izražavanje legitimnog prava građana da protestuje protiv ovako lošeg postupka crnogorske vlasti. Istovremeno ćemo se svim snagama truditi da nam niko ne zloupotrebi te proteste i da ih ne povede na stranu agresije, eskalacije nasilja, ili bilo kakave politizacije, dakle to nam ne treba", kazao je on.

Vjerujete li da može doći do nekog dijaloga, konkretnog razgovora i na kom nivou?

Evo, čekamo od Vlade da pokaže neki impuls. Dosad ga nijesmo vidjeli.

Pozivate na mir i dijalog, premijer Marković kaže – može već sjutra o primjeni Zakona. Šta je moguće i na koji način, budući da Zakon za koji dan stupa na snagu?

Jedan od instituta je provjera ustavnosti tog Zakona. Mi tvrdimo da je on neustavan, da je diskriminatorski jer trenutno, ako bi ovaj Zakon bio na snazi, SPC u Crnoj Gori je jedina institucija pored svih drugih institucija, pored građana, koja ne može da koriti institut mirne državine.

Kada ćete zatražiti provjeru ustavnosti?

Što prije.

Pošto Mitropolija tvrdi da se na osnovu ovog Zakona otima crkvena imovina, koje bi to bile crkve i manastiri koji bi, po ovom Zakonu, pripali državi?

Čak i po ovom nakaradnom Zakonu, ako tekst ne bude zloupotrebljen, čak i po njemu, država nema teoretske šanse da dokaže da joj je nešto ikada pripadalo i od crkvenih objekata i od crkvenog zemljišta. Mi se opravdano bojimo zloupotrebe. Čitav ambijent oko zakona je jednostranost, nasilje i zloupotreba. Država će zloupotrebom teksta ovog Zakona uskratiti pravo crkvi da koristi sve pravne mogućnosti koje ova država nudi. Sva dokumenta koja imamo na raspolaganju ćemo ponuditi, a i najneupućeniji čovjek u Crnoj Gori zna da su crkvene arhive, biblioteke, crkvena dokumentacija, da je to najveće blago ove zemlje i da tu ne možemo biti u nekoj nedoumici kome pripada, ko je bio u vlasništvu ko je služio u tim hramovima. Nažalost, ne ide na ruku nikome činjenica da je dobar dio teritorije Crne Gore još uvijek katastarski neuređen.

Iz Vlade poručuju da donošenjem ovog Zakona ne namjeravaju da ulaze u crkve i manastire, već da će tamo ostati postojeće sveštenstvo, od čega onda strahujete?

Ne možete me pitati od čega strahujemo, ako imamo najavu prvog čovjeka da će on da obnovi crkvu. Od toga strahujemo. Dakle, ako bi crkvena imovina došla u vlasništvo ljudi koji ne znaju šta je crkva, koji nijesu kršteni, koji su deklarisani ateisti, a najavljuju da će da obnove crkvu, evo vi sami saberite kakav je rezultat te matematike.

Bonus video: