podaci po prihodima tek u februaru

NTO: Na primorju i u Podgorici za novogodišnju noć više od 60.000 posjetilaca

U Vladi i Nacionalnoj turističkoj organizaciji kažu da je prošla godina po broju posjeta bila rekordna.Tome su doprinijeli i gosti iz zemalja koje tek otkrivaju Crnu Goru
1774 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2020. 19:31h

Novogodišnji praznici su prošli, ali podaci o prihodima od turizma biće poznati tek narednog mjeseca.

"Računam da to može biti u drugoj polovini februara, jer obično su svi podaci do tada dostupni, napravićemo jednu prezentaciju, gdje ćemo zaista detaljno da objasnimo koji je tempo prihoda", kazao je Damir Davidović, državni sekretar Ministarstva turizma.

"U Crnoj Gori tokom novogodišnjih praznika u našim primorskim gradovima i u našem Glavnom gradu imali smo samo za novogodišnju noć preko 60 hiljada posjetilaca i jako dobru popunjenost", ističe Željka Radak-Kukavičić, direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

I dok se čekaju ekonomski efekti proslave Nove godine, predstavnici Vlade i NTO-a  pohvalili su se rezultatima u turizma u prošloj godini.

Za deset mjeseci 2019. Crnu Goru je posjetilo 2,57 miliona turista, što je značajno bolje nego u 2018.

"Govorimo o nekih 425 hiljada gostiju više koji su posjetili Crnu Goru. Prihodi za 10 mjeseci od inostranih gostiju i od domaćih gostiju su 1,1 milijardu eura", ističe Davidović.

"Ukupni namjenski prihodi, koji su generisani na nivou države, nije samo boravišna, nego i turistička taksa i članski doprinos, iznose preko 14,5 miliona eura i veći su za 17 odsto u odnos na prethodnu godinu", navodi Radak-Kukavičić

Stigla su i priznanja iz inostranstva.  

"U svojoj preporuci koje zemlje, koje lokacije treba posjetiti u 2020. godini, Blumberg je Crnu Goru pomenuo kao prvu, imajući u vidu da je to jedna od najsnažnijih medijskih kuća na svijetu, koja se bavi poslovnim vijestima, mislimo da je to nešto što prepoznaje rezultate koje smo ostvarili i prepoznaje naš potencijal", kazao je Davidović.

Hrabri i prošlogodišnja posjeta iz Kine.  

"Imali smo oko 90 hiljada noćenja sa tog tržišta", rekla je Radak-Kukavičić.