Od AB revolucije prošla je 31 godina, vlast se nije promijenila: I ovu godinu počeli smo sa Đukanovićem

Direktorica Centra za istraživačko novinarstvo Milka Tadić Mijović, ocjenjuje da se poslije 31 godine nesmjenjivost vlasti u Crnoj Gori, osim vlasti i opozicije, odgovornima mogu smatrati i svi građani
18051 pregleda 93 komentar(a)
Momir Bulatović i Milo Đukanović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Momir Bulatović i Milo Đukanović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Od čuvenog mitinga u Podgorici prošla je 31 godina, nakon koga je tadašnje crnogorsko rukovodstvo podnijelo ostavke, a na vlast došla nova garnitura koju su predvodili današnji predsjednik Milo Đukanović i pokojni bivši predsjednik Momir Bulatović.

Miting je bio kulminacija takozvane antibirokratske (AB) revolucije kojom su osim u Crnoj Gori, pala i rukovodstva u Vojvodini i na Kosovu.

Direktorica Centra za istraživačko novinarstvo Milka Tadić Mijović, ocjenjuje da se poslije 31 godine nesmjenjivost vlasti u Crnoj Gori, osim vlasti i opozicije, odgovornima mogu smatrati i svi građani.

Konstatuje i kako se danas, na neki način, osjeća duh 90-ih, te da vlast, kako tada, tako i sada, manipuliše pitanjima vjere i nacije.

Danas se ovog događaja u Crnoj Gori javno sjetio jedino, kako sam sebe naziva, generalni konzul Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Marko Perković iz Tivta.

Prvo Dakićevci, zatim studenti, a onda radnici brojnih preduzeća i građani, došli su tog 10. januara 1989. pred Skupštinu Crne Gore

"Događanje naroda", kako je nazvan januarski dvodnevni miting, bio je kulminacija takozvane antibirokratske revolucije, u kojoj su smijenjena partijska rukovodstva Crne Gore, Kosova i Vojvodine, a na vlast došle njihove mlađe kolege iz Saveza komunista.

Na okupljanjima, koja su počela jeseni 1988. izražavana je solidarnost sa Srbima i Crnogorcima na Kosovu, a potom i sa politikom Slobodana Miloševića.

Trideset jednu godinu od tada, vlast se u Crnoj Gori nije promijenila.

Milka Tadić Mijović iz Centra za istraživačko novinarstvo konstatuje kako nije samo autoritarna priroda vlasti razlog za to.

"Ja mislim da je pitanje isto tako i kakva je i koliko je kvallitetna naša opozicija, koliko je ona ujedinjena u tom jednom cilju da zaista ovdje jednom dođe do smjene vlasti. A drugo, više nije to samo pitanje i vlasti i opozicije nego, meni se čini, svih nas, šta smo svi mi kao građani ustvari uradili da imamo bolju vlast", istakla je Tadić Mijović.

Jedini koji je danas javno progovorio o ovom datumu je Marko Perković, koji se predstavlja kao generalni konzul SFRJ i godinama promoviše vrijednosti nekadašnje zajedničke države.

Nesmjenjivost vlasti u Crnoj Gori, dok se to događa svuda, pa čak i u regionu , Perković ovako objašnjava:

"Pa veoma je jednostavno – zašto bi se mijenjela vlast kad može vlast da promijeni svoju svijest, preko noći – abrakadabra... Vlast je u Crnoj Gori promijenila svoju svijest najmanje 5 puta", kazao je Perković.

Ne čudi ga što o takozvanom 'događanju naroda' niko ne govori

"To govori o poniznosti Građana Crne Gore, koji se veoma loše osjećaju bez gospodara, koji su potpuno nesigurni da Milo Đukanovic noćas kaže da je za Jugoslaviju oni bi sjutra svi jednoglasno bili za Jugoslaviju", rekao je Perković.

Tadić Mijović, primjećuje i kako aktuelni trenutak vraća duh 90-ih, te da su tri decenije iste vlasti satkane od gotovo neprekinute manipulacije.

"Da se ovdje govori o religiji, crkvi, vjeri, što bi trebalo da budu intimna pitanja svakog građanina, to je podignuto na najveći mogući nivo. Meni se čini da je to upravo zbog toga što vlast manipuliše, kao što je manipulisala 90-ih nacijom, vjerom, da ustvari igra tu istu, staru igru, i prvo i ključno pitanje svih nas je – da li ćemo da pristajemo na te manipulacije", kazala je Tadić Mijović.

Na mitingu 1989. na kome je prema procjenama istoričara, bilo oko 30.000 ljudi, mladi lavovi "AB revolucije", Momir Bulatović, Milo Đukanović i Svetozar Marović preuzeli su kormilo partije i države.

Prvi višestranački izbori održani su u decembru naredne godine, a čuveni slogan kampanje tadašnjeg Saveza komunista Crne Gore bio je "Godine počinju januarom".

Pa iako sve godine počinju januarom, te 1990. vjerovatno niko nije ni slutio da će nam sa istim timom političara počinjati sve godine narednih decenija.

I ovu smo započeli sa istom partijom i šefom države koji je prethodno izgurao sedam premijerskih mandata – Milom Đukanovićem.

Bonus video: