SVE VIŠE LJEKARA U NIKŠIĆU SA ČLANSKOM KARTOM DPS-A

Zbog čega sve više crnogorskih ljekara ulazi u politiku

Iako je ljekarska profesija vrlo zahtjevna, nikšićki ljekari imaju vremena i za politiku. Samo za posljednjih par mjeseci, na Fejsbuk stranici nikšićkog DPS-a promovisana su četiri ljekara. Osim kratkog obrazloženja da su se u najjaču partiju učlanili da bi učinili više za poziv koji su odabrali, detaljnije o potrebi bavljenja politikom za TV Vijesti nisu htjeli da govore
7267 pregleda 5 komentar(a)

Branka Šupić - specijalista pedijatrije i načelnica Dječijeg odjeljenja Opšte bolnice Nikšić; Dragoljub Raičević - specijalista ginekologije i akušerstva, ginekolog u Domu zdravlja; Dejan Perović - specijalista radiolog, načelnik Službe radiološke dijagnostike bolnice za plućne bolesti Brezovik; Ivana Radonić - specijalista interne medicine, zaposlena u Opštoj bolnici

Ovo su nikšićki ljekari, članovi Demokratske partije socijalista. Da uz bijeli mantil, imaju i člansku kartu DPS-a građani su se mogli upoznati u posljednjih par mjeseci na Fejsbuk stranici te partije, gdje su promovisani uz fotografiju, a pojedini i prigodan opis.

Doktorica Branka Šupić ovako obrazlaže svoj politički angažman:

„Politički sam se aktivirala jer je DPS partija sa najboljim programom. Djeca su naše najveće blago, naše bogatstvo koje nema cijenu, zbog toga je unaprjeđenje ove oblasti i cijelog zdravstvenog sistema neophodnost koja nema alternativu“

Poput svoje koleginice, kao put za poboljšanje javnog interesa, politički aktivizam objašnjava radiolog Dejan Perović:

„Ne želim da budem nijemi posmatrač procesa u kojima se oblikuje moderna Crna Gora, želim svojim djelovanjem i kroz svoju profesiju uticati na sadašnje i buduće dane napretka”

Da li politiku doživljavaju i kao odskočnu dasku za napredovanje u karijeri, jesu li zadovoljni uslovima u kojima rade, te da li briga o zdravlju građana i politika mogu uporedo - niko od novopromovisanih članova najjače stranke nije htio da komentariše za Televiziju Vijesti.

Ali ne biraju ljekari samo DPS. Mnogi su i u opoziciji.

Marko Mitrović, specijalista za ORL u nikšićkoj Opštoj bolnici je i predsjednik opštinskog odbora Demokrata. Da se politički aktivira, doživio je kao obavezu, jer je kako kaže, ljekarska profesija u Crnoj Gori dovedena na niske grane

"Trenutno ljekari u Crnoj Gori primaju manje plate čak i od ljekara na Kosovu, BiH, Srbiji, Hrvatskoj da ne pričam. Mi radimo u vrlo teškim uslovima - tehnika i instrumenti koji se nalaze u operacionim salama i ambulantama nisu u korak sa vremenom, tako da većina bolnica u Crnoj Gori ne može da odgovori na zdravstvene potrebe naših korisnika", ističe Mitrović.

Mitrović podsjeća na izvještaje Svjetske zdravstvene organizacije koji u gradaciji kvaliteta zdravstva u Evropi, naš zdravstveni sistem stavljaju na začelje. Zato, kako kaže, sa kolegama iz partije radI na konkretnim rješenjima.

"Pravimo programi i plan u kome ćemo vratiti ljekarima i medicinskim radnicima status kakav zaslužuju i što je najvažnije da napravimo iskorak u pružanju usluga našim korisnicima kako bi imali sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu", kazao je Mitrović.

Ljekari-političari nijesu novina u Crnoj Gori, naročito u vladajućoj partiji. Kada je riječ o starijim kadrovima iz Nikšića - slučajno ili ne, većina ih sjedi u direktorskoj fotelji.

Ilija Ašanin nalazi se na čelu nikšićke Opšte bolnice, Veselin Bulatović je direktor Doma zdravlja, a Gordana Reljić Specijalne bolnice za plućne bolesti Brezovik. Najkraće na ovoj funkciji – punih 10 godina je direktorica Reljić.

U politici duži niz godina, kao opozicionari su i nikšićki ljekari Dragutin Bata Raičević i Vera Bulatović. Na državnom nivou, svojevremeno istaknuti član DPS-a među ljekarima je bio kontroverzni nekadašnji gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, koji je prethodno vodio u Vladi resor zdravlja i socijalnog staranja čitavu deceniju.

Iz redova vladajuće partije dolazi i jedan od bivših ministara zdravlja doktor Miodrag Radunović koji je podnio ostavku na tu funkciju zbog infekcije pet beba u bjelopoljskom porodilištu, od kojih je jedna preminula. Radunovića je naslijedio partijski kolega Budimir Šegrt, koji je danas ambasador Crne Gore u Poljskoj.

Koliko su ljekari partijci svi zajedno doprinijeli boljoj zdravstvenoj zaštiti, najbolje će suditi građani.

Preporučujemo za Vas