Ima li govora mržnje u tekstu "Pismo premijeru" Milorada Pustahije?

"Autor teksta građane koji učestvuju na vjerskim skupovima (molebanima) naziva talibanima, izjednačavajući ih sa militantnom religioznom organizacijom iz Avganistana", saopšteno je iz Media centra
20000 pregleda 81 komentar(a)
"Pismo premijeru", Foto: Screenshot/TV Vijesti
"Pismo premijeru", Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 22.01.2020. 20:14h

Zbog teksta "Pismo premijeru", autora Milorada Pustahije, objavljenom na portalima Pobjeda i Analitika, NVO Media centar uputila je prigovor Agenciji za elektronske medije.

Ističu kako se u tekstu, u nekoliko navrata, iznose vrednosni sudovi o ljudima, u kojima se direktno ili stavljanjem u problematičan kontekst, koristi govor mržnje i podstiče na državno nasilje protiv građana Crne Gore koji koriste svoje pravo da mirno protestuju zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti

"Autor teksta građane koji učestvuju na vjerskim skupovima (molebanima) naziva talibanima, izjednačavajući ih sa militantnom religioznom organizacijom iz Avganistana", saopšteno je iz Media centra.

Navodeći kako autor teksta indirektno sugeriše premijeru da silom spriječi građane da koriste svoja prava, i podsjećajući ga kako je to 1938. uradio režim Kraljevine Jugoslavije, Media centar citira sporni dio teksta "konjička policija je pendrecima izubijala i rastjerala ‘moleban’ SPC - autor pisma kaže kako u onima protiv kojih zagovara silu ima “neka sadomazo nota koja vjerovatno nastaje od postova i pokore i zbog toga vole grubijane".

U posljednjem paragrafu pisma, autor građane koji koriste svoje ustavno pravo na protest naziva zombijima, upozoravajući da bi oni mogli 'upropastiti predstojeću turističku sezonu'. 'Zašto se to događa? Zbog šetača, odnosno srbowalkersa'.

U Agenciji za elektonske medije još nijesu zauzeli stav povodom ovog teksta.

Televiziji Vijesti su kazali kako su zbog sadržaja pod nazivom "Pismo premijeru" danas dobili prigovore na rad elektronskih publikacija "Analitika" i "Pobjeda".

"U skladu sa Zakonom o elektronskim medijima Agencija će razmotriti prigovore. Napominjemo da Agencija sve postupke vodi na transparentan način pa će, u skladu sa dosadašnjom praksom, javnost o odlukama biti obaviještena putem sajta", kazali su iz Agencije.

I Ombudsman će, kako su saopštili Televiziji Vijesti u ovoj instituciji, narednih dana, obavijestiti javnost o zapažanjima u kontekstu slobode izražavanja i aktuelnih dešavanja.

Iz institucije Zastitnika ljudskih prava apeluju na kulturu dijaloga i komunikaciju kojom se ne ugrožava bilo čije pravo.

"Sagledavajući i širi kontekst aktuelnih dešavanja u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore primjećuje da je polemički ton zaoštren i da se sa različitih adresa (uključujući i intelektualne krugove) koristi uvredljiva i neprimjerena retorika, što je naročito izraženo u online prostoru. U vezi sa ovim slučajem, budući da je podnešen prigovor, očekujemo da će nadležno tijelo blagovremeno odlučiti u skladu sa svojim ovlašćenjima", kazali su iz institucije Ombudsmana.

Tome se nadaju i u Media centru.

"Kad imate zaošternu komunikaciju, sa bilo koje strane, onda nema javnog dijaloga i nema rješenja problema, a vjerujem da bi Vladi Crne Gore trebalo da bude jako važno da riješi sistaciju koju je dobrim dijelom sama kreirala, a ako je to nekome interes onda će on nastaviti sa podstrekavanjem govora mržnje", kazao je Goran Đurović iz Media centra.

Ovo pitanje je, zaključuje Đurović, zapravo pitanje rada i spremnosti institucija da se suprotstave onome što je loša pojava u društvu.

Bonus video: