Begić: Trenutno treba da nas više brine sezonski grip nego koronavirus

"Za sada nema razloga za paniku od koronavirusa u Crnoj Gori", rekao je epidemiolog Senad Begić iz Institua za javno zdravlje, gostujući u "Bojama jutra"
1120 pregleda 0 komentar(a)
Jutarnji program TV Vijesti
Jutarnji program TV Vijesti

"Za sada nema razloga za paniku od koronavirusa u Crnoj Gori", rekao je epidemiolog Senad Begić iz Institua za javno zdravlje, gostujući u "Bojama jutra" , ali i istakao da nikako ne treba da zanemarimo viruse koji nas okružuju i koji mogu da nam izazovu zdravstvene probleme.

"Vakcina je jedini izlaz kada su u pitanju vanredne situacije u vezi sa zaraznim bolestima. Ništa nema takvu djeltvornost i efekat kao vakcina", ističe epidemiolog.

Institut za javno zdravlje ima dijagnostičke mogućnosti za tzv. pankoronavirus, odnosno četiri tipa. Radi se o dijagnostičkom panelu koji istovremeno dijagnostikuje dvadeset respiratornih patogena i ova mogućnost dijagnostike je ostavljena za najteže pacijente.

Begić je dodao da savremena medicina ne može odmah da odgovori jer se radi o novom virusu. "Treba vremena da se istraži bolest, da se dobiju karakteristike izazivača, epidemiološke karakteristike da bi se krenulo sa adekvatnim farmaceutskim protivmjerama".

Pogledajte gostovanje epidemiologa u Bojama Jutra:

Bonus video: