Đukanović na putu za Majami koristio i vladin avion?

Televizija Vijesti iz kabineta predsjednika nije dobila odgovor ni na jedno pitanje u vezi sa putovanjem i boravkom šefa države u Sjedinjenim Americkim Državama, kao ni objašnjenje zašto su odgovori izostali
42916 pregleda 689 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2020. 20:41h

Nakon sto su 31. decembra objavljeni fotografije i snimak na kojima se vidi predsjednik Milo Đukanović sa suprugom i prijateljima u, kako je navedeno, jednom hotelu u Majamiju, Televizija Vijesti je radi provjere, istog dana stupila u kontakt sa kabinetom predsjednika, ali nije dobila ni potvrdu ni demanti da se on nalazi u Majamiju, kao ni odgovor na pitanje: ako je tamo, da li je pošao privatno ili državnim poslom.

Budući da je posrijedi tema koja je u javnosti više puta pominjana, 22. januara na kabinet predsjednika TV Vijesti je poslala sljedeca pitanja:

1) Da li je predsjednik Milo Đukanovic zaista bio u Majamiju u navedenom periodu i da li je u Sjedinjenim Americkim Državama boravio kao šef države ili je u pitanju privatna posjeta?

2) Ukoliko je gospodin Đukanovic u Majamiju predstavljao Crnu Goru, sa kim se susreo i kojim povodom?

3) Ukoliko je u pitanju privatna posjeta, da li je gospodin Đukanović sam finansirao ovo putovanje, postoje li dokazi o tome ikoji?

4) Da li su tačni navodi na koje u svom saopštenju od 21.01.2019. sugeriše Demokratski front da je za prelet do Majamija korišćen privatni avion u vlasništvu Pola Pue?

5) Da li je predsjednik u odlasku ili povratku koristio avion u vlasništvu Vlade Crne Gore?

Nakon sedam dana čekanja, predsjednikova savjetnica za odnose sa medijima, Andrijana Vukotić, obavijestila je TV Vijesti da odgovora neće biti. Televizija Vijesti nije dobila objašnjenje zbog čega.

Podaci do kojih je u međuvremenu došao Istraživački centar MANS-a pokazuju da je Đukanović Crnu Goru napustio najvjerovatnije 29. Decembra 2019. kada je i vladin Lear Jet45 iz Podgorice poletio za Pariz i nakon toga odmah vraćen za Crnu Goru. Razmak između slijetanja na pariski aerodrom i ponovnog polijetanja za Podgoricu je bio oko sat i po.

U javnost su dva dana nakon toga dospjeli snimci Mila Đukanovića sa suprugom Lidijom i prijateljima, navodno iz luksuznog restorana u Majamiju, što do ovog trenutka ni Đukanović ni njegov kabinet nisu demantovali.

Takođe, avion Vlade Crne Gore, registarskih oznaka 4O-MNE sletio je 10. januara ove godine u Golubovce, nakon dvočasovnog leta od Pariza do Podgorice. Putnike sa ovog leta je na podgoričkom aerodromu čekao Mercedes S Maybach registarskih oznaka PG HM862 u pratnji dva službena vozila, registrovana na Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore. Luksuzni crni Maybach je jedno od dva vozila te marke koja koriste premijer i predsjednik države. Vozilo koje je 10. januara čekalo putnike na aerodromu koristi se za prevoz predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, a fotografisali su ga istrazivaci MANS-a. Prema informacijama te NVO, vladin avion po predsjednika Đukanovića otišao je za Pariz 9. januara.

Na prezentaciji predsjednika Crne Gore, međutim, nema informacija o sluzbenoj posjeti Francuskoj, kao ni na zvaničnim nalozima na društvenim mrežama gdje kabinet predsjednika države uvijek objavljuje te informacije.

Podsjećamo - pravo da bez naknade, u službene svrhe, koriste vladin avion imaju predsjednici države, vlade i parlamenta - navodi se u uputstvu Generalnog sekretarijata Vlade, koji raspolaže državnim avionom.

Na pitanja upućena generalnoj sekretarki, Nataši Pešić, da li je i za koje potrebe iz kabineta predsjednika države zvanično traženo korisćenje vladinog aviona, Istraživački centar MANS-a nije dobio odgovor.

Ali, MANS je od ovog sekretarijata tražio i dokumentaciju na osnovu koje je eventualno odobreno koriščenje državnog aviona. U odgovoru dobijenom na zahtjev za slobodan pristup informacijama, Generalni sekretarijat vlade navodi da je na ta dokumenta stavio oznaku tajnosti. Takva praksa postoji od marta 2019.

Razlog za to je navodno procjena da bi se objavom informacija mogla ugroziti bezbjednost štićenih ličnosti.

„Iz obrazaca se mogu utvrditi polazak, pravac kretanja i bliža lokacija štićene ličnosti i druge evidencije iz kojih se mogu crpiti bezbjedonosno sigurnonosti podaci, a koji bi mogli predstavljati bezbjedonosni rizik za štićene ličnosti“, navode iz Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore.

U MANS-u smatraju da je neprihvatljivo da najviše državne institucije kriju informacije od javnog značaja:

"Ovo je naročito problematično kada su u pitanju informacije koje mogu da ukažu na kršenje zakona i zloupotrebu službenog položaja, a informacija da je predsjednik države možda koristio državni avion za lične potrebe, to svakako jeste. Sumnje da se vladin avion koristi za privatne potrebe uskog kruga ljudi na vlasti nisu nove i smatramo da nadležno tužilaštvo ima i više nego dovoljno razloga da se pozabavi ovom temom", rekli su iz MANS-a.

Istraživači MANS-a provjerili su i koliko bi putovanje avionom od Podgorice do Pariza i nazad, u privatnom aranžmanu, koštalo Đukanovića. Informacije iz nekoliko čarter kompanija koje se bave iznajmljivanjem privatnih aviona govore da se cijene kreću od 17 do 26 hiljada eura za povratni let na relaciji Podgorica - Pariz.

Bonus video: