"UNESCO ne stopira investicije bilo koje države, pa tako ni Crne Gore"

U TO Žabljak krah zimske turističke sezone dovode u vezu sa stopiranim investicijama na Durmitoru po preporuci UNESCO-a. Iz Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO napominju da svjetska organizacija ne stopira investicije, već samo daje smjernice za održivi razvoj
2639 pregleda 1 komentar(a)

Gotovo prazan Žabljak u januaru u Turističkoj organizaciji pravdaju stopiranim investicijama na skijalištima, što je preporučio UNESCO, zbog straha od devastacije Nacionalnog parka.

Direktorica Vanja Krgović Šarović nedavno je izjavila da je skijalište Savin Kuk bilo na korak do vještačkog osnježavanja, kada su se pobunile određene NVO, a u svu priču umiješao UNESCO i stopirao radove, ali ne, kako je kazala, konačno.

Da li je ova svjetska organizacija zaista stopirala investicije na Žabljaku, TV Vijesti je pitala Crnogorsku nacionalnu komisiju za UNESCO.

"UNESCO ne stopira investicije bilo koje države, pa tako ni Crne Gore. UNESCO daje smjernice i propisuje način na koji se određena UNESCO područja mogu razvijati, tako da uz poštovanje međunarodnih standarda zasnovanih na očuvanju "izuzetne univerzalne vrijednosti" samog prirodnog ili kulturnog dobra, lokalna zajednica ostvaruje postepen ekonomski razvoj", kazala je Milica Nikolić iz Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO.

Nikolić podsjeća i da UNESCO mjesta svjetske baštine po definiciji privlače izuzetno veliki broj turista, dok države članice imaju obavezu da se odupru ekspanziji gradnje i masovnom turizmu.

Predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević sezonu još ne smatra propalom, već se nada turistima u februaru i martu. Za mali broj gostiju krivi rekordno male količine sniježnih padavina, podsjećajući ipak da su planirane nove žičare i četiri kilometra staza na Savinom Kuku stopirane preporukom UNESCO-a.

"Vlada Crne Gore i MORT su pokrenuli izmjene posebnog plana za durmitorsko područje gdje je između ostalog predviđeno da se predviđeni broj od 21 km novih staza malo rediguje i da se smanji,. Očekujemo da taj izvještaj ipak bude pozitivan", rekao je Vukićević.

Izvještaj, kojim će UNESCO preporičiti šta bi moglo i u kojoj mjeri da se radi na Durmitoru, da se prostor ne devastira, još se čeka, a samim tim i vještački snijeg, nove žičare i novi kilometri staza.

"Tu je bilo oko 15 miliona potpisanih ugovora. Očekujemo da ćemo tu naći balans da ne ugrozimo naše članstvo i to što smo na UNESCO listi zaštićenih područja, a sa druge strane da uradimo sve ono što je zamišljeno", kazao je Vukićević.

U žabljačkoj opoziciji isticu da UNESCO označiti kao neprijatelja ili krivca za propalu sezonu mogu samo ljudi koji rade protiv interesa Žabljaka.Prstom upiru na funkcionere DPS-a

"Izjava direktorice TO Žabljak je klasična alibi priča DPS-a kako bi sakrili svoju nesposobnost. Investicija na skijalištu je slika i prilika neznanja DPS-a osim ako nisu birali najnepovoljniji dio Durmitora za izgrandju skijališta. Da je njima zaista stalo do Durmitora i izgradnje skijališta na Durmitoru, ta bi sredstva preusmjerili na neka od postojećih skijališta", rekao je Darko Šljivančanin, odbornik Demokrata.

A gdje će investitirati planirane milione i upotrijebiti opremu za skijalište koju su već nabavili, te da li će Vlada poštovati preporuke UNESCO znaćemo kada svjetska organizacija pošalje izvještaj.

Bonus video: