Nijesu svi psi za šetnju gradom

Opština Nikšić je do decembra prošle godine isplatila 250 hiljada eura građanima za naknadu štete nanesene napadom nevlasničkih pasa
2971 pregleda 3 komentar(a)

Broj zahtjeva građana za naknadu štete nanesene napadom nevlasničkih pasa raste iz godine u godinu. Primjer je je Opština Nikšić gdje do decembra prošle godine isplaćeno 250 hiljada eura građanima.

Prema riječima advokatice Jovane Pavlović, naknade se kreću od 400 do 600 eura. „Svi psi moraju da budu na povocu, a opasni moraju da nose i korpu. Kazne za neodgovorne vlasnike koji ovo ne poštuju kreću se od dvadeset do hiljadu eura“ istakla je ona.

Kinološki sudija i predsjednik Kinološkog društva Podgorica, Antonio Mračević ističe da su psi teritorijalne životinje i kao takve brane svoj prostor.

„Psi su klasifikovani po grupama kojih ima deset. U drugoj grupi je tkz. službena rasa. Na primjer rotvajler, je stvoren za određenu namjenu, to je pas policije i vojske, kao i doberman. Oni su izuzetni kućni ljubimci i čuvari, međutim te rase nijesu predviđene za šetnju gradom. Srednjeazijski ovčar koji je napravljen da funkcioniše na temperaturi od minus 40 stepeni, zamislite njega na plus 40 ljeti. Njemu temperatura stvara nervozu i on mora da nosi korpu.“ Ističe Antonio Mračević, kinološki sudija i predsjednik kinološkog društva Podgorica.

Bonus video: