TUŽILAŠTVO POČELO ISTRAGU

Nrekić negirao da je rekao da DPS partijski zapošljava, audio snimak ga demantuje

Nrekić je novinaru "Vijesti" Samiru Adroviću kazao da pored 190 stalno zaposlenih, u lokalnoj samoupravi radi 90 osoba koje su tu stizale kako ih koja partija ubaci, i da problem partijskog zapošljavanja ne može brzo da iščezne
13164 pregleda 11 komentar(a)
Nrekić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Nrekić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 04.02.2020. 20:36h

Nakon što je predsjednik Opštine Ulcinj, Ljoro Nrekić, priznao da je u toj lokalnoj upravi partijsko zapošljavanje u zamahu ,a potom to pred tužiocima porekao i danas se oglasio putem medija bliskih vladi poručujući kako neki novinari od muve prave slona.

I Fatmir Đeka, koalicioni partner iz Demokratske unije Albanaca (DUA), tvrdi da je Nrekić pogrešno protumčen.

Nrekić je poslije teksta u "Vijestima", demantovao da je pominjao kako Demokratska partija socijalista (DPS) zapošljava po partijskoj liniji, ali audio snimak njegovog razgovora sa dopisnikom "Vijesti" govori suprotno. 

Iako je Tužilaštvo počelo istragu ovim povodom, u civilnom sektoru sumnjaju u epilog, podsjećajući da glavni akteri afere "Snimak" nijesu kažnjeni vec nagrađeni.

Ono što je krajem decembra prošle godine u emisiji "Reflektor" na Televiziji Vijesti priznala potpredsjednica Opštine Ulcinj Hatidža Đoni, prije nekoliko dana potvrdio je i prvi čovjek tog grada Ljoro Nrekić. 

On je novinaru "Vijesti" Samiru Adroviću kazao da pored 190 stalno zaposlenih, u lokalnoj samoupravi radi 90 osoba koje su tu stizale kako ih koja partija ubaci, i da problem partijskog zapošljavanja ne može brzo da iščezne.

Nrekić je juče na saslušanju u policiji negirao da je rekao da i njegov DPS zapošljava po partijskoj liniji, navodeći da je mislio na situaciju u opštini koju je zatekao kada je došao na njeno čelo prije godinu i po. 

Ipak, audio snimak to demantuje.

Kad kaže oni, Nrekić misli na svoje prethodnike, inače koalicione partnere. 

Na čelu Ulcinja prije njega bio je Nazif Cungu iz Force, koja će, kako je Televiziji Vijesti nezvanično rečeno, na večerašnjem sastanku razgovarati upravo na ovu temu.

Sa druge strane, Fatmir Đeka iz DUA koji je od 2014. do 2016. takođe sjedio u fotelji prvog čovjeka Ulcinja uvjerava da nema partijskog zapošljavanja i da je ono odavno ''izašlo iz mode''.

"Trudili smo da ljudima pomažemo, bez obzira, tu niko nije ni gledao ni ko je ko, šta je, čiji je, koje nacije i vjere, a ne političke partije. Mislim da predsjednik nije mislio tako, odgovorno kažem da nije mislio tako. Partijskog zapošljavanja uopšte nema i to odgovorno kažem", rekao je Đeka.

Po nalogu osnovnog državnog tužioca u Ulcinju biće navodno provjerena sva zapošljavanja od kada je Nrekić postao predsjednik Opštine u maju 2018. 

Ipak, sve to ne uliva previše nade onima koji prate priču o partijskom zapošljavanju. 

Ana Đurnić iz Instituta Alternativa podsjeća na 2013. i aferu "Snimak", navodeći da glavni akteri ''1 zaposleni 4 glasa'', nijesu kažnjeni, već nagrađeni.

"To je ono što nam nedostaje, epilog, odgovornost, procesuiranje takvih slučajeva do kraja. Slučaj Jelić, koji je nakon svoje izjave kako se zapošljava uoči izborana, ne da nije bio procesuiran, nego je i nagrađen, bio je poslanik u Skupštini, sada je član Senata DRI", rekla je Đurnić.

Đurnić ističe da prstom ipak ne treba upirati samo u Tužilaštvo, jer institucije koje bi trebalo da reaguju i preduprijede ovakve slučajeve ne rade svoj posao. 

U prvom redu Ministarstvo javne uprave, Agencija za sprečavanje korupcije, Upravna inspekcija.

"Da se nije oglasilo ni MJU koje se hvali na sva zvona procesom optimizacije kako daje efekte, kako je izuzetno uspješan. Dok god se govori o partijskom zapošljavanju bilo otvoreno, bilo skriveno, jasno nam je da taj proces optimizacije očigledno ne daje rezultate", kazala je Đurnić.

Zato je partijama , očigledno, najbitnije da rezultata ima na izborima.

Preporučujemo za Vas