Bijeli luk jeste koristan, ali ne i magičan

"Luk svakako jeste dobro sredstvo kako možete na neki neki način pomoći vašem imunom sistemu, ali svakako ne možete očekivati da uzimanjem velike količine bijelog luka vi pobijedite u rekordnom roku respiratornu infekciju ili hroničnu bolest", rekla je dr Milena Rovčanin Cojić
5160 pregleda 0 komentar(a)

"Treba da se trudimo da vitamine ne uzimamo kroz suplemente, ako je moguće da te vitamine dobijemo putem ishrane. Vitamin E, vitamin A i vitamin C su dokazani antioksidanti. Recimo, vitamin D je jedini vitamin koji vaš organizam može da proizvode izlaganjem suncu. U zimskom periodu nemamo dovoljno sunca, pa je potrebno uzimati suplemente, jer taj vitamin itekako utiče na imuni sistem. Kao i vitamin E i vitamin A. Imate ga u sargarepi, žitaricama, bademima, orašastim plodovima. Vitamin D imate ga u masnim ribama", objašnjava doktorka.

Doktorka preporučuje da se svakodnevno na meniju moraju naći supe, čorbe, povrće, voće, žitarice i posno meso.

Kako bi nas virusi zaobilazili moramo da izbjegavamo masnu i začinjenu hranu jer nam oduzima energiju. Važno je da pijemo što više vode.

"Pravilan rad svih ćelija jer se organizam u velikom procentu sastoji od tečnosti. Kad rehidrimamo ćelija se pati, ne funkcioniše kako treba, a znamo da se imuni sistem sastoji od imunih ćelija, tako da jako je bitno da za imuni sistem u ćeliji stvormo takvu sredinu gdje će ona moći da se bori protiv imugena", kaže dr Rovčanin Cojić.

Ako već dođe do prehlade – korisna može biti pileća supa.

"Pileća supa je zdrava jer naše tijelo hrani elektrolitima. Znamo da kada su u pitanju respiratorne infekcije znojimo se. Znojenjem gubimo elektrolite a najbolji način da vratimo eletrolite jeste pileća supa, mnogo bolje nego da primite infuziju u Domu zdravlja", ističe dr.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da i sa čajevima moramo biti oprezni.

"Nisu ni čajevi bezazleni pogotovo kada se preporučuje da se kesice caja drže tri do pet minuta, to znači toliko, ne duže, jer dolazi do oslobađanja nekih materija, koje nisu dobre za organizam. Kafa do dvije šoljice dnevno se čak i smatra dobrim za kardiovaskularni sistem".

Doc. dr Snežana Bajraktarović Labović, specijalista higijene, kaže da čaj i kafa nemaju direktne veze sa stanjem imuniteta. Po ukusu ne pretjerivati ni sa jednim ni sa drugim.

Ljekari ističu i da ne smijemo zaboraviti na često i pravilno pranje ruku koje bi trebalo da traje minimum 15 sekundi.

Bonus video: