Nevladin sektor podijeljen

DF i Demokrate kažu da sa premijerom nemaju o čemu da razgovaraju

U SDP-u još vagaju, a u Ujedinjenoj Crnoj Gori dijalog uslovljavaju prestankom javne policijske torture
5413 pregleda 18 komentar(a)

Za najjači opozicioni savez, Demokratski front (DF), dijalog sa premijerom Duškom Markovićem nije opcija.

“Ovaj poziv doživljavamo kao očajnički pokušaj čovjeka koji je svjestan da plovi na Titaniku i to kao prvi oficir, a da je kapetan čovjek koji je izgubio razum. Samo potpuno neiskusni ili eventualno zluradi čovjek koji bi primio poziv od Markovića u ovom momentu bi mogao da odgovori pozitivno na taj poziv jer to bi bilo davanje nekakvog kiseonika njegovoj Vladi”, kazao je poslanik DF-a, Slaven Radunović.

I u Demokratskoj Crnoj Gori su još juče poziv Markovića okarakterisali kao klasičnu obmanu, kako kažu, “premijera blefera” koji vrlo nevješto pokušava da simulira demokratiju. Demokrate ocjenjuju i da su pozivi Markovića na dijalog izgubili bilo kakvu vrijednost jer su unaprijed sračunati na novu prevaru.

U SDP-u još vagaju.

“SDP kao demokratska i evropska partija uvijek bila i ostala privržena dijalogu. Tako će biti i ovog puta, naravno ukoliko procijenimo da postoji ozbiljan politička namjera da se u izbornoj godini dijalogom riješe krupni politički i institucionalni problemi u društvu", kazala je predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković.

Iz SNP-a navode da Vlada na čelu s Markovićem prvo mora da se dogovori sa sa Mitropolijom crnogorsko-primorskoM i ostalim eparhijama Srpske pravoslavne crkve, pa tek onda može uslijediti dijalog o izbornom zakonodavstvu i evropskom putu Crne Gore. U Ujedinjenoj Crnoj Gori isticu da su raspoloženi za razgovor, ali pod jednim uslovom.

“Prvo mora prestati gotovo javna policijska tortura. Morate vratiti naše Specijalne policijske jedinice u "kasarnu". Morate prestati sa sijanjem straha. Morate pokazati da Vladu ne vodi lider DPS-a. Morate nas uvažiti da bismo razgovarali", kazao je poslanik Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović.

Premijer Marković je na dijalog o temama koje bi trebalo da dovedu do uspješnog okončanja evropske integracije Crne Gore pozvao i nevladin sektor. I dok u Centru za demokratsku tranziciju i Građanskoj alijansi poziv Markovića vide kao odgovoran potez kome će se odazvati jer smatraju da je dijalog neophodan, u MANS-u kažu da za dijalog moraju biti ispunjeni određeni uslovi.

“Taj poziv vidim kao jedno vrhunsko licemjerje od strane premijera Markovića i smatram da je on upućen u cilju ostvarivanja nekih dnevno-političkih potreba. Prije nego što bi bilo kod od nas trebao da kaže “da, mi prihvatamo dijalog s Vladom Crne Gore, Duško Marković i kompletna Vlada moraju da daju odgovore na neka vrlo konkretna pitanja koja se tiču i transparentnosti Vlade, evo da ne idemo dalje od toga zašto se Marković ne izjasni da li je Vladin avion korišćen za privatne potrebe", kazao je Dejan Milovac iz MANS-a.

Pismo za dijalog stiglo je i štampanim medijima. Predsjednik borda direktora Vijesti, Željko Ivanović u pismu premijeru Markoviću kaže da će on ili neko od njegovih kolega doći na sastanak, ali da od sastanka očekuje da ne bude bacanje prašine u oči domaćoj, a posebno međunarodnoj javnosti i još jedan jeftini pokušaj vlasti da dobije male poene kod Brisela, a da sve ostane po starom.

Podsjećajući da je u nizu posljednjih Izvještaja o napretku Evropske komisije, stanje i politika Vlade u medijima dobijala najlošiju ocjenu, Ivanović je istakao da Vlada, javna preduzeća i lokalne samouprave i dalje nemilice troše novac na medije koji svojom tržišnom pozicijom, uticajem i kredibilitetom to ne zaslužuju. Ivanović premijera Markovića podsjeća i da je Crna Gora postala prva zemlja u Evropi u kojoj jedna Medija bajing agencija ima svoju tv stanicu (TV Nova i Dajrekt Media) dok je, povrh toga, omiljeni tv kanal predsjednika DPS-a ,TV Pink, nakon prodaje i prelaska u kablovsku mrežu, ekspresno, kao medij u stranom vlasništvu, ušao u mjerenja, a time i u marketinški kolač malog i siromašnog crnogorskog tržišta.

I iz dnevnika Dan najavljuju dolazak kako bi premijeru kritike saopštili u lice.

“Kao predsjednik Komisije za istrage napada na novinare i urednik najtiražnijeg dnevnog lista u zemlji iznijeću primjedbe na medijski ambijent koji vlast kreira, ugroženost nezavisnih medija kao stubova demokratije. Država je dužna da obezbijedi slobodan i siguran rad medija jer bez toga nema ni slobodnih izbora. To će biti i prilika da pokažemo da mi koji smo kritičari režima nijesmo neprijatelji države. Naprotiv", kazao je urednik Dana, Nikola Marković.

Marković je u pismu uz ostalo naveo da je dijalog potrebno voditi o izbornim i medijskim, ali i zakonima koji će unaprijediti vladavinu prava u Crnoj Gori.

Preporučujemo za Vas