ODGOVORILI MINISTRU KULTURE

MCP Bogdanoviću: Ponudite dokaze, država godinama ćuti i igonoriše naše zahtjeve

Džomić podsjeća Bogdanovića da mu nije potreban Zakon o vjeroispovijesti da bi štititio kulturnu baštinu, već da je to mogao da radi na osnovu Zakona o zaštiti kulturne baštine
21561 pregleda 358 komentar(a)
Džomić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Džomić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 10.02.2020. 19:39h

Sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti otvorio je i pitanje obnove i restauracije sakralnih objekata.

Dok ministar kulture Aleksandar Bogdanović tvrdi da će ovaj Zakon zaštititi crkve i manastire od dalje devastacije Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), iz MCP ministra pozivaju da dokaže njihove grijehe, navodeći kako su nadležne institucije godinama ćutale i ignorisale obilje zahtjeva za obnovu, restauraciju i konzervaciju sakralnih objekata.

Sa stavom crkve saglasni su čak i njeni najoštriji kritičari u Crnoj Gori.

Bogdanović je optužio MCP da je kao držalac sakralnih objekata, navodno, direktnim činjenjem pravila nedopustiva oštećenja prilikom njihovog obnavljanja i restauracije.

Bogdanović je istakao i da sada Zakon o slobodi vjeroispovijesti predviđa drugaciji tretman tih objekata.

“Sadašnji držaoci ne samo da nijesu održavali crkve kao dragocjenost našeg nasljeđa, već su direktnim činjenjem pravili nedopustiva oštećenja. Neprihvatljivo je sa konzervatorskog, ali i sa kulturološkog aspekta, devastirati sakralne objekte probijanjem otvora na freskama sveca kako bi se obezbijedili fizički otvori za instalacije kao što je to rađeno u manastiru u Pljevljima. Nedopustivo je devastiranje i obijanje originalne štukature kako bi se napravio prostor za smještaj unutrašnjeg mobilijara", rekao je Bogdanović.

Na ove optužbe, paroh podgorički Velibor Džomić, ministru odgovara pozivom da ponudi dokaze.

On Bogdanovića podsjeća i da mu nije potreban Zakon o vjeroispovijesti da bi štititio kulturnu baštinu, već da je to mogao da radi na osnovu Zakona o zaštiti kulturne baštine.

Konstatuje međutim kako se država nije mnogu puta uhvatila za taj zakon u proteklih 10 godina, od kada je usvojen.

"Apsolutno je nepohodno da se za bilo kakve radove na zaštićenim kulturnim dobrima, moraju pribaviti, konzervatorski uslovi, pribaviti konzervatorski projekat. Međutim, problem je što su oni godinama ćutali i igonorsali obilje zahtjeva Mitropolije, da rade svoj posao, da vrše svoje nadležnosti. Ali s druge strane, nijesu bili kadri da to što tvrde, dokažu u upravnim, prkeršajnim i krivičnim postupcima", rekao je Džomić.

I nevladino udruženje Crnogorski zbor optužuje Srpsku pravoslavnu crkvu da je devastirala preko 80 odsto spomenika kulture u Crnoj Gori, te da su svi ti vjerski objekti sa namjerom izgubili spomeničku vrijednost.

Priznaju međutim da nedležna institucija , Zavod za zaštitu spomenika, a sadašnja Uprava za zaštitu kulturnih dobara, u posljednjih 30 godina nije radila svoj posao.

Na pitanje kako komentariše konkretne optužbe, da je manastirski komplex Beška rekonstruisan na način koji ne priliči srednjovjekovnim crkvama , Džomić ovako odgovara: "Postoje različiti stručni pristupi oko obnove srednjovjekovnih crkava I manstira , I drugih objekata. Možemo da o toj temi pričamo sa njima, ali nikada nijesu iskazali želju da razgovaraju na tu temu, niti da vode dijalog."

Bogdanović je optužujući MCP ipak konstatovao: "Država je do danas nastojala da u najvećoj mjeri ulaže u zaštitu baštine koja je u njenom posjedu."