Perović: Na terenu se dešavaju čudne stvari

Otkako je u maju prošle godine, nakon pobune lokalnog stanovništva, najavila da preispituje posao gradnje malih hidroelekrtana, Vlada je do sada raskinula jedan koncesioni ugovor, ali i od novembra prošle do januara ove godine potpisala 13
2966 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2020. 11:42h

Od novembra prošle do kraja januara ove godine, Vlada je potpisala 13 ugovora, odnosno aneksa ugovora za koncesije za gradnju malih hidroelektrana na više crnogorskih vodotoka. O tome je obavijestila i Brisel, u prilogu Izvještaju Evropske Komisije o Crnoj Gori. Iz

Ministarstva ekonomije saopštili su za TV Vijesti kako je šest ugovora zapravo objedinjavanje postojećih, radi kvalitetnije analize njihove realizacije dok su šest - aneksi ugovora ili novi ugovori.

"Nakon inicijative lokalnih samouprava, Ministarstvo ekonomije je aneksiralo četiri postojeća koncesiona ugovora i izmijenilo periode obračuna koncesione naknade, u skladu sa zahtjevima lokalnih samouprava. Dakle, na taj način smo izašli u susret lokalnim samoupravama i time uticali na poboljšanje finansijskog položaja opština. Pored navedenih aktivnosti, potpisana su dva nova koncesiona ugovora na osnovu već izdatih energetskih dozvola, odnosno na osnovu već započetih procesa", kazali su iz Ministarstva ekonomije.

U civilnom sektoru ukazuju da se posljednji Vladin izvještaj ne poklapa sa onim iz jula prošle godine o statusu mHE i problematizuju to što situacija na terenu ne odgovara onome što piše u najnovijem dokumentu.

"U ovom izvještaju Vlade piše recimo da su mHE na mojanskoj i kutskoj rijeci u julu mjesecu već bile u fazi izgradnje, dok u posljednjem dokumentu kaže se da je potpisan ugovor krajem novembra mjeseca. Ta kontradiktornost nam ukazuje da se na terenu dešavaju čudne stvari. Imamo dokaze da su već krajem ljeta bile u fazi izgradnje i postavlja se pitanje kako je moglo do toga doći ako nije postojao taj ugovor", navodi Aleksandar Perović iz Ozona.

Perović još primjećuje.

"Da je naglo interesovanje investitora bilo krajem godine, nakon onog saopštenja Vlade da Ministartvo ekonomije preduzme potrebne korake da raskine ugovor za one mHE gdje su građani izrazili građanski bunt i nezadovoljstvo, što ostavlja opet dosta prostora da se zapitamo da li su sad investitori pokazali interesovanje zato što misle da se obeštete kroz taj vid neostvarene koncesije, iako su imali određene energetske dozvole ranije izdate".

U Ministarstvu ekonomije tvrde kako o raskidu ugovora pregovaraju rukovodeći se zaštitom državnih interesa i kažu da je raskinut već jedan ugovor – za Trepačku rijeku i to bez plaćanja odštete koncesionaru. Pregovara se i raskidu koncesija za elektrane na još pet rijeka – Bukovici, Bistrici, Komarači, Murinskoj i Đuričkoj rijeci a rezultatu tih pregovora će blagovremeno obavijestiti javnost.

disklejmer CGO EU
Disclaimer

Ovaj tematski prilog je kreiran kroz projekat „Mediji protiv korupcije” koji realizuje “Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope (MASE)" u saradnji sa ND Vijesti. Podržan je od strane Centra za građansko obrazovanje (CGO) u okviru programa Smjestimo korupciju u muzej!, a koji se finansira iz sredstava Evropske unije i Ministarstva javne uprave Vlade Crne Gore. Sadržaj ovog tematskog priloga je isključiva odgovornost "Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope (MASE)” i ni na koji način ne odražava stavove CGO-a, Evropske unije ili Ministarstva javne uprave Vlade Crne Gore.

Bonus video: