URA podnijela inicijativu da se Gorici dodijeli veći stepen zaštite

Odbornik URE Luka Rakčević kazao je da Gorica treba "da se proglasi ili Spomenikom prirode ili Parkom prirode ili da dobije neki drugi stepen zaštite koji bi onemogućio buduću gradnju na brdu Gorica i koji bi trajno uticao na to da se Gorica stvarno zaštiti REZ Mislimo da je to jedini suštinski korak koji gradska uprava u ovom trenutku može da povuče"
1057 pregleda 0 komentar(a)
Luka Rakčević, Foto: Screenshoot
Luka Rakčević, Foto: Screenshoot
Ažurirano: 13.02.2020. 21:01h

Podgorička URA podnijela je Skupštini Glavnog grada inicijativu za očuvanje brda Gorica i izradu Studije zaštite za proglašavanje zaštićenog prirodnog dobra - Parka prirode. Pozivaju gradsku upravu da ne vodi računa samo o interesima investitora, već i o interesu građana .

Shodno tome, iz URE su podnijeli inicijativu da se park šumi dodijeli veći stepen zaštite. Traže da lokalna uprava formira tim stručnjaka koji će uraditi Studiju, nakon čega bi se Gorica mogla proglasiti zaštićenim prirodnim dobrom.

Odbornik URE Luka Rakčević kazao je da Gorica treba "da se proglasi ili Spomenikom prirode ili Parkom prirode ili da dobije neki drugi stepen zaštite koji bi onemogućio buduću gradnju na brdu Gorica i koji bi trajno uticao na to da se Gorica stvarno zaštiti REZ Mislimo da je to jedini suštinski korak koji gradska uprava u ovom trenutku može da povuče".

Sa druge strane gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je na pitanje da li će podržati inicijativu da se Gorica proglasi Parkom prirode, bio zagonetan.

"Sjutra imamo pres konferenciju i mislim da ćete biti zadovoljni nakon što završimo izlaganje", kazao je gradonačelnik.

Rakčević tvrdi da su u ovoj priči potrebne suštinske promjene.

"Očekujem da će Glavni grad u narednih nekoliko dana osnovati jednu Agenciju koja će se kao baviti zaštićenim područjima, Goricom i Ljubovićem, što je samo po sebi OK, ali to ne garantuje nikakav stepen zaštite, ta Agencija neće brisati zgrade koje su ucrtavane na Gorici, niti će ona moći da popravi trenutno stanje", kazao je Rakčević.

Rakčević smatra da je DPS propustio da Goricu razvija u drugom smjeru, prema ranijim zamislima poznatog arhitekte Vukote Tupe Vukotića, sa brojnim javnim sadržajima kao što su pješačke staze i amfiteatri i ka konačnom povezivanju brda sa gradom. Dodaje da je ovo možda posljednja šansa da zaista zaštitimo pluća grada i da stanemo na kraj devastatorskom urbanizmu.

Iz URE poručuju da je borba za Goricu, borba za dušu Podgorice dodajući da očekuju da će o ovome biti riječi na sjednici Skupštine Glavnog grada, sredinom marta.

"Ukoliko dozvolimo da Gorica i Njegošev park potpadnu pod ruke investitora, jednostavno pohlepne gradske uprave koja im dozvoljava godinama i decenijama da betoniraju javne površine i da ih uzimaju od građana da bi profitirali na njima, onda zaista ne vidim svrhu da se za bilo šta borimo", zaključio je Rakčević.

Bonus video: