DRŽAVNO ZEMLJIŠTE U OPŠTINI KOTOR

MANS: Carevićeva kompanija više od pet godina uzurpira imovinu na Krimovici

Organi zaduženi za čuvanje državne imovine ovaj slučaj do skoro nisu problematizovali
22130 pregleda 51 komentar(a)

Kompanija „Carinvest“ u vlasništvu predsjednika budvanske opštine, Marka Carevića, preko pet godina uzurpira blizu pola miliona kvadrata, državnog zemljišta na Krimovici u opštini Kotor. Organi zaduženi za čuvanje državne imovine ovaj slučaj do skoro nisu problematizovali.

Za to vrijeme Carević je na državnom zemljištu napravio poljoprivredni kompleks, suprotno zakonu i bez građevinske dozvole, pokazuju podaci Istrživačkog centra MANS-a. U toku je i postupak legalizacije objekata na Krimovici.

Prema podacima MANS-a, uzurpacija na Krimovici počela je 2015. godine kada je Carević sagradio prve objekte na državnom zemljištu sa namjerom da na toj lokaciji otvori farme za uzgoj stoke.

Već naredne, 2016. godine kompanija „Carinvest“ je Ministarstvu poljoprivrede predala zahtjev za upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Kako bi dobio dozvolu, Carević je prijavio sopstvene parcele koje se nalaze u blizini uzurpiranog državnog zemljišta, ali na kojima ni danas nema izgrađenih objekata.

Rješenje je potpisao tadašnji ministar poljoprivrede u takozvanoj „vladi izbornog povjerenja“, Budimir Mugoša. U naredne četiri godine Carević je redovno prijavljivao svoje gazdinstvo na uzurpiranom državnom zemljištu, a kompletan stočni fond uredno je evidentiran od Ministarstva poljoprivrede, bez obzira na činjenicu da se radi o kompleksu farmi sagrađenom bez građevinske dozvole i na uzurpiranom državnom zemljištu.

Snimci koje je ove godine napravio Istraživački centar MANS-a pokazuju da se danas na Krimovici nalazi desetak nelegalnih objekata za smještaj koza, ovaca, goveda i svinja, a da su na ogromnoj površini uzurpiranog zemljišta počele pripreme i za sadnju maslinjaka.

Istraživački centar MANS-a pokušao je da od Carevića i njegove kompanije dobije odgovor na pitanja zbog čega su uzurpirali državnu imovinu i gradili bez građevinske dozvole, te kako su obezbijedili saradnju sa državnim organima, ali bez uspjeha.

Carević je prethodno gostujući u emisiji „Načisto“ na TV Vijesti tvrdio da na Krimovici nema ništa nezakonito, te da je tadašnji zakon to dozvoljavao.

Članom 254 Krivičnog zakonika Crne Gore se za protivpravno zauzimanje zemljišta propisuje kazna do jedne godine, dok nelegalna gradnja povlači kaznu i do pet godine zatvora.

Istraživači MANS-a su zatražili od Uprave policije odgovor da li su i kada sa Carevicem ili njegovom kompanijom imali komunikaciju i da li su upoznati da je na Krimovici u toku krivično djelo. Iz odgovora dostavljenog MANS-u zaključuje se da policija jeste imala informaciju o tome šta se dešava na Krimovici, ali da zbog toga nisu kontaktirali Carevića.

„Centar bezbjednosti Herceg Novi – jedinica za suzbijanje privrednog kriminaliteta do sada nije imala komunikaciju sa predstavnicima i/ili vlasnicima komapnije „Carinvest“ u vezi sa aktivnostima na ovom zemljištu", navode iz CB Herceg Novi.

Dok su nadležni organi pasivno posmatrali uzurpaciju državne imovine, Carević je počeo legalizaciju poslovne imperije.

Sredinom 2018. godine on je kotorskoj Opštini podnio zahtjev za legalizaciju objekata na Krimovici. U zahtjevu Carević kao osnov korišćenja zemljišta na kome se nalaze njegovi nelegalni objekti navodi „ZAKUP“, iako nikada nije sklopio takav ugovor već je uzurpirano zemljište koristio bez ikakve naknade.

Krajem prošle godine, Marko Carević se obratio Upravi za imovinu sa zahtjevom da sporne parcele otkupi. Uprava je nakon toga od katastra zatražila da se napravi procjena vrijednosti zemljišta.

U MANS-u ukazuju da uzurpacija ovih razmjera nije bila moguća bez aktivne uloge državnih organa, te da posljednje aktivnosti ukazuju na sumnju da neko pokušava da prikrije višegodišnje tolerisanje bezakonja:

"U Ministarstvu finansija su istraživačima MANS-a potvrdili da su tek krajem 2019. godine preduzeli prve korake povodom uzurpacije pola miliona kvadrata na Krimovici, te da je o svemu informisan i Vrhovni državni tužilac", navodi Dejan Milovac iz MANS-a.

“Direkcija za inspekcijski nadzor nad državnom imovinom, nakon izvršenog vanrednog inspekcijskog nadzora dokumentaciju proslijedila na dalje nadležno postupanje, Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Zaštitniku imovinsko pravnih interesa Crne Gore i Vrhovnom državnom tužilaštvu”, navodi se u odgovoru PR službe Ministarstva finansija.

Zemljište na Krimovici i dalje se vodi na državu Crnu Goru.