PU: Mugoša nije prekršio zakon kada je iznio podatke o dugu MCP

Iz Poreske uprave, u odgovoru TV Vijesti, navode da je Mitropolija crnogorsko-primorska vjerska zajednica sa najnižim stepenom poštovanja poreskih propisa, ali i jedina koja posluje u sivoj zoni
3042 pregleda 44 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2020. 19:38h

U Poreskoj upravi (PU) tvrde da direktor Miomir M. Mugoša nije prekršio Zakon kada je prije dva dana iznosio podatke o poreskom dugu Mitropolije crnogorsko-primorske, navodeći kako ima više otvorenih računa u poslovnim bankama, preko kojih su prometovane desetina miliona eura.

"Upravo poštujući odredbe člana 16 Zakona o poreskoj administraciji nije objelodanjen podatak kojim Poreska uprava raspolaže kada je u pitanju tačan broj računa, te na taj način nije došlo do kršenja navedene norme", kazali su iz PU.

Ekonomski stručnjaci, ali i neki opozicioni članovi Odbora za ekonomiju, imaju drugačiji stav.

"Pažljivim čitanjem odredbe toga člana, vidi se da nema izuzetaka koji govore o tome kada se ta tajna može, uslovno rečeno, javno prezentovati, tako da je flagantno prekršen Zakon o poreskoj administraciji", ističe nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

"Poreski direktor je prekršio član 16 Zakona o poreskoj administraciji, prema kojem nije smio da razgovara o konkretnim podacima bilo kojeg poreskog obveznika. Drugi problem je mnogo suštinskiji i problematičniji za poreske obveznike Crne Gore - direktor Poreske uprave je u subotu ujutro pričao o prometima na računima, davao je podatke o procjenama poreskog duga, iako je poreski postupak u toku, a čim je u toku još uvijek nema rješenja, što znači da se još uvijek ne može pričati čak ni o procjenama poreskog duga", dodaje Mila Kasalica.

O dugu Mitropolije pričali su, objašnjavaju sada iz Poreske uprave, jer je to vjerska zajednica sa najnižim stepenom poštovanja poreskih propisa i jedina posluje u sivoj zoni, odnosno ne prijavljuje poreske obaveze.

SDP-ov Raško Konjević, na čiji zahtjev će 15. marta direktor Poreske uprave biti saslušan na Odboru za ekonomiju, podsjeća, međutim, da je Mugoša i prije godinu bio pred poslanicima upravo povodom nadzora i naplate poreskog duga

"Direktor poreske uprave tada nije rekao ni “a” o eventualnom dugu vjerskih zajednica prema državi. Treba javnosti i poslanicima da odgovori šta je to novo i zašto nam se opet javljaju poreski dužnici koje nismo spominjali u prethodnom vremenskom periodu. Ako je to novo za Poresku upravu onda iz Poreske uprave postojeći menadžment treba da ode", ističe Konjević.

Naglašavajući kako sva fizička i pravna lica moraju da plate porez, kao što i Poreska uprava mora blagovremeno da ga obračuna, Aleksandar Damjanović takođe primjećuje da se pažljivim čitanjem crne liste dužnika vidi da 200 najvećih dužnika u Crnoj Gori i 100 najvećih dužnika za porez i doprinos duguju preko 120 miliona eura.

"Tu imamo na jednoj listi pet najvećih dužnika, svi redom državne firme sa dugovima koji su viši od pet, 10, 20 miliona eura. Na drugoj listi imamo privatnu firmu koja duguje više od 15 miliona eura duga. I šta sada? Dakle, sada smo našli momenat da otvorimo pitanje jedne vjerske zajednice, odnosno crkve u Crnoj Gori. Apsolutno, i to pitanje treba rješavati u instituciji sistema, ali ne na ovakav način", navodi Damjanović.

Poreske vlasti tvrde da je u toku inspekcijski nadzor i ostalih vjerskih zajednica. Saopštili su kako je Mešihat Islamske zajednice prijavio sve vjerske službenike te da se utvrđuje visine poreskog duga te vjerske zajednice. Isti potupak je u toku I za manje poreske dužnike - Barski nadbiskupski ordinarijat i Rimoktaoličku crkvu u Podgorici. Iz Poreske uprave navode da do 2. marta sve vjerske zajednice treba da predstave način izmirenja poreskih obaveza. To su, neke već učinile, a neke su uredne platiše

"Pet vjerskih zajednica, i to: Crnogorska pravoslavna crkva Cetinje, Eparhija budmljansko-nikšićka Berane, Metoh manastira Ostrog - Jovan do Nikšić, Srpska pravoslavna crkvena opština Nikšić i Srpska pravoslavna crkvena opština Pljevlja - apliciralo je za izmirenje duga kroz reprogram u skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja I iste redovno servisiraju dospjele obaveze. Među vjerskim zajednicama izdvaja se Kotorska biskupija koja uredno prijavljuje i izmiruje sve dospjele obaveze", navode iz PU.

Uz ocjenu da Mitropolija nije uredan poreski obveznik, postupak Poreske uprave iz Londona je objašnjavao i prvi čovjek Vlade

"Ovdje nema nikakve politike. Zakon mora da važi jednako za sve u Crnoj Gori. Ovo je zakoniti rad koji je u sklopu ukupnih aktivnosti povećanja finansijske discipline i eliminacije sive ekonomije", kazao je premijer Duško Marković.

Podsjetimo, Miomir Mugoša je saopštio kako Mitropolija crnogorsko-primorska za poreze duguje više miliona eura, te da poreske obaveze nije prijavljivala od 2010, a Mitropolija je odgovorila da je dug izmišljen, u sklopu hajke protiv njih.

Bonus video: