U Kliničkom centru sprovedena najsavremenija metoda u grudnoj hirurgiji

"Bio je težak slučaj, nismo očekivali da će biti toliko težak, sa inflamatornom reakcijom. Radi se o mlađem pacijentu, ali je sve dobro prošlo", kazao je Gonzalez
4573 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa operacije
Detalj sa operacije

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) danas su minimalno invazivnom metodom operisana dva pacijenta sa tumorom pluća.

Njih je operisao hirurg iz Španije, Dijego Gonzalez, koji u Kliničkom centru boravi kao konsultant, i sproveo je najsavremeniju metodu u grudnoj hirurgiji.

"Bio je težak slučaj, nismo očekivali da će biti toliko težak, sa inflamatornom reakcijom. Radi se o mlađem pacijentu, ali je sve dobro prošlo", kazao je Gonzalez.

Gonzales operiše širom svijeta, a ovo je njegova druga posjeta balkanskim zemljama. Crnogorski ljekari su zadovoljni zbog dolaska kolege iz Španije, koji im je održao i predavanje.

"Mislim da je u najmanju ruku njegov današnji dolazak jedan ohrabrujući momenat, kako za najmlađe kolege koje se opredjeljuju za ovu vrstu hirurške grane, tako i za nas koji pokušavamo zadnjih godina da implementiramo ovu proceduru u redovan hirurški rad", rekao je načelnik Centra za grudnu hirurgiju Bojan Milačić .

U Kliničkom centru danas je promovisan i novi sistem praćenja operacija, pa će ljekari moći i na taj način da se edukuju, posmatrajući složene hirurške zahvate.

"Dok traje sama operacija u našoj sali je instaliran sistem gdje se pomoću dvije kamere može pratiti kompletno operativno polje gdje hirurg vrši operaciju a podsredstvom drugog sistema i čuti komentar glavnog operatera, tako da od danas će ovaj sistem biti dostupan u Kliničkom centru", istakao je direktor KCCG Jevto Eraković.

Pacijenti nakon operacije kakva je izvedena danas izlaze sa minimalnim šavovima, tako da brzo idu kući.

Bonus video: