Viši sud otvara optužnicu u slučaju "Koverta"

Optužnicom su obuhvaćeni predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, osumnjičen za pranje novca, bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, koji se sumnjiči za pranje novca putem pomaganja, i još pet osoba
5480 pregleda 2 komentar(a)

Viši sud u Podgorici sjutra otvara optužnicu u slučaju poznatom kao Koverta, koji je prošle godine doveo do visemjesečnih građanskih protesta.

Prvi na spisku optuženih je predsjednik Atlas grupe Duško Knežević. On se tereti da je organizovao kriminalnu grupu koja je prala novac, dok se pod rednim brojem sedam kao optuženi, zbog pranja novca putem pomaganja, nalazi Slavoljub Stijepović, aktuelni generalni sekretar šefa države i bivši gradonačelnik Podgorice.

Knežević je aferu "Koverta" otvorio u januaru prošle godine objavljivanjem video-snimka na kom Stijepoviću uoci izbora 2016. predaje kovertu uz objašnjenje da je u njoj 97.000 eura.

U optužnici, međutim, piše da je Dusko Knežević, nakon što su njegovi saradnici konvertovali 110.000 dolara u eure, Stijepoviću predao "samo" 47.500 eura.

"Pominje se 47 hiljada. Mi se kao odbrana ne bismo iznenadili da kažu da je u toj koverti bilo sedam hiljada. Mi ćemo insistirati da se u postupku utvrdi materijalna istina, da se utvrdi ono što je bilo dostupno javnosti, što su građani mogli da vide da je Slavololjub Stijepović primio 97 hiljada eura i da je taj novac korišćen za potrebe izborne kampanje DPS-a", kazao je Zdravko Đukanović, advokat optuženog Kneževića.

Tokom istrage, Slavoljub Stijepović je priznao da je novac koji mu je dao Knežević, odnio u izborni štab DPS-a u Zeti. Tu ga je predao predsjedniku lokalnog DPS-a Spasu Popoviću, napominjući da Dusko Knežević šalje novac koji je obećao. Stijepović je tokom istrage tvrdio da ni on, niti bilo ko drugi od partijaca iz Zete o Kneževićevom novcu nije obavijestio lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Knežević je pak uvjeravao da je sve dogovorio upravo s Đukanovićem i da je u proteklih dvadesetak godina DPS-u donirao milionske iznose.

"Po zakonima Crne Gore, jedino što je bilo normalno jeste da se Duško Knežević pozove kao svjedok, kao zaštićeni svjedok da on objasni za šta, po čijem nalogu i kome je sve koliko davao novca. Ovdje je riječ o političkom progonu Duška Kneževića, mi ćemo to u postupku dokazati", kazao je advokat Đukanović.

Knežević nije saslušan jer je u Londonu, a Tužilaštvo je odbilo njegov predlog da bude ispitan preko video linka.

Takođe, Stijepoviću Tužilaštvo nije odredilo pritvor jer je, kako je to kazao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, "sve priznao". DPS je potom morao da novac vrati u budžet, ali je kažnjen samo prekršajno sa 20 hiljada eura.

Osim Kneževića i Stijepovića, optuženi su i Kneževićevi saradnici i prijatelji Branislav Todorović, Živko Šljivančanin, Tamara Krdžić, Goran Grujović i Tomica Knežević. Svi su negirali krivicu. Nekadašnji Kneževićev kurir i vozač Vlatko Rašović, dobio je status svjedoka saradnika, nakon što je Tužilaštvu ispričao detalje o drugim Kneževićevim poslovima.

Kneževiću prema Krivičnom zakoniku za stvaranje kriminalne organizacije prijeti kazna do 15 godina zatvora, dok za pranje novca, baš kao i ostalim optuženima među kojima je i Stijepović, može biti dosuđena kazna zatvora od jedne do 10 godina.

Afera Koverta dodatno je produbila nepovjerenje u izborni proces i ugrozila evropske integracije.

Bonus video: