"Nikada sebi nemojte reći da nešto ne možete"

I pored svakodnevnih treninga i bez odgovarajućih udžbenika na Brajevoj azbuci, Adnan je odličan učenik Gimnazije “Miloje Dobrašinović” i dobar primjer upornosti i snage svojoj generaciji
5053 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2020. 20:14h

Bjelopoljac Adnan Kujović koji je od rođenja osoba sa potpuno oštećenim vidom, ljubav prema sportu razvijao je u ranom djetinjstvu.

"Slušao sam video klipove, audio mečeve i to me je dosta privuklo, jer sam se pronašao negdje u tom sportu, sama ta borba i ta plemenita strana džudoa", kaže Kujović.

Već nakon tri godine treniranja predstavljao je Crnu Goru na više međunarodnih takmičenja, od kojih izdvaja četvrto mjesto na Evopskim igrama mladih paraolimpijaca u Finskoj. "I imao sam priliku da vidim kako druge paraolimpijske reprezentacije treniraju, da razgovaram sa njima, negdje da se upoznam i sa njihovim načinom borbe", dodaje on.

U prošloj godini je odlukom Paraolimpijskog komiteta proglašen za mladog perpektivnog sportistu u Crnoj Gori, a u ovoj je dobitnik opštinskog priznanja za razvoj paraompijskog sporta.

Sve to ne bi bilo moguće bez podrške Paraolimpijskog komiteta, džudo kluba “Favorit”, posebno trenera Enesa Camića i vršnjaka sa treninga.

"Tako da prije svega ništa ne bi bilo moguće da nije ovih drugara koji su mu asistenti, koji ga prate u radu sa njim", ističe Camić.

Naizgled nepremostive prepreke ovaj mladić uspješno prevazilazi, pa i to što u Crnoj Gori još ne postoje udžbenici za slijepe i slabovide osobe na Brajevoj azbuci, njemu nije smetnja da bude odličan učenik Gimnazije “Miloje Dobrašinović”.

"Najviše mi moji roditelji pomažu tako što mi iščitavaju lekcije, ja snimam na jednom uređaju koji se zove HP reproduktor, i preslušavam te lekcije na taj način zapravo učim", ističe Kujović.

Adnan je bez vida ostao kao prijevremeno rođena beba. Trpio je velike bolove zbog očnog pritiska, do prije deset godina kada je operisan u Rusiji. Od tada na lijevom oku nazire svjetlost i konture predmeta i likova. Životni izazovi nisu ga, međutim, oslabili. Naprotiv.

"Ako vjerujete i date svoj trud, uspjeh je neminovan. Važno je da vjerujete u sebe, u svoje mogućnosti. Nikada sebi nemojte da kažete da nešto ne možete", poručuje Kujović.

Adnan trenutno sanja o učešću na paraolimpijskim igrama u Parizu. Odlučio se za pravničku profesiju, jer ga je fenomen pravde uvijek zanimao.

Bonus video: