"VLADA DALA SAGLASNOST"

Marković: Stručnjak iz FBI, Skotland jarda ili njemačke službe pomagaće Komisiji

Nikola Marković, pomoćnik glavnog i odgovornog urednik "Dana", koji je i predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare, za Televiziju Vijesti je kazao, da je premijer konačno ponudio pomoć Vlade za rješavanje najtežih slučajeva napada na novinare
15431 pregleda 8 komentar(a)
Nikola Marković, Foto: Boris Pejović
Nikola Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.03.2020. 23:33h

Premijer Duško Marković danas je, u okviru inicijative Savez za Evropu, nastavio razgovore sa predstavnicima medijske zajednice u Crnoj Gori. 

Za sto sa Markovićem prvo je sjeo tim iz Radio televizije Crne Gore (RTCG), a tokom sastanka je, kako je saopšteno iz Vladine pres službe, konstatovano da javni servis ne treba da se takmiči u gledanosti sa komercijalnim medijima već da obezbijedi kvalitetan program .

Poslije ovog sastanka sa premijerom Markovićem i njegovim saradnicima su razgovarali predstavnici dnevnog lista "Dan". 

Nikola Marković, pomoćnik glavnog i odgovornog urednik "Dana", koji je i predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare, za Televiziju Vijesti je kazao, da je premijer na sastanku konačno ponudio pomoć Vlade za rješavanje najtežih slučajeva napada na novinare.

"Vlada je dala saglasnost da Komisija koja se bavi istragama napada na novinare angažuje kao ekspertsku i tehničku pomoć stranog stručnjaka, ostalo je još da se vidi hoće li to biti FBI, Skotland jard ili neka partnerska njemačka služba, to su detalji o kojima ćemo tek razgovarati i usaglasiti, ali ono što je važno je da smo dobili saglasnost da se jedan takav strani ekspert angažuje kada su u pitanju najteži slučajevi na naše kolege. Sad treba prvo da se reguliše pravna procedura, pa onda da se sa diplomatskim predstavnicima pomenutih zemalja obave razgovori, pa da se tek onda dođe do konkretnog rješenja, ali ja vjerujem da će u narednim mjesecima taj ekspert biti angažovan", istakao je Marković.

Predsjednik Savjeta RTCG Ivan Jovetić kazao je da su oni akcentovali ono što smatraju ključnom ulogom RTCG.

"Mi smo danas akcentovali ono što smatramo ključnom ulogom Radio i Televizije Crne Gore, odnosno, ciljeve koje ona ima u podizanju stepena obrazovanja, stepena razumijevanja procesa u ukupnom društvu, te potrebu da RTCG bude dodatno otvorena, kako prema akterima crnogorskog društva, tako prema regionu i šire", kazao je Jovetić.