kazao da je usvojeni zakon, kao i svaki drugi, podložan promjenama

Fejzić: Litije legitiman vid iskazivanja nezadovoljstva, brinu određene političke poruke

Islamska zajednica u Crnoj Gori ima nemali broj objekata iz vremena prije 1918, ali ne strahuje da neće moći da dokaže svoje vlasništvo nad njima, poručio je reis Rifat Fejzić
24299 pregleda 91 komentar(a)

Gotovo dva i po mjeseca od usvajanja Zakona o slobodi vjeroipovijesti, zbog kog Mitropolija crnogorsko-primorska dva puta sedmično organizuje protestne litije, prvi put oglasio se reis Islamske zajednice u Crnoj Gori.

"Ima tu određenih stvari koje bi mogle da budu bolje, ali mi treba da smo svjesni činjenice, i vlast i zainteresovane strane, da je Zakon, i ovaj i svaki drugi, promjenljiv, da se može dograditi, uređivati i popravljati", kazao je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić.

Fejzić za sarajevski O kanal kaže da ima nemali broj objekata iz perioda prije 1918. koji su u vlasništvu Islamske zajednice, ali ona ima ugovor sa državom, pa ti objekti i imovina neće momentalno preći u vlasništvo države.

"Želim da kažem da imamo određene arhive u okruženju, a i arhive u Turskoj, nešto i mi naravno imamo svoje dokumentacije, koja dokazuje vlasničku strukturu iz tog perioda, objekata koji su sagrađeni prije 1918, tu će ići upravni postupci i mi se ne bojimo da nećemo moći da dokažemo vlasništvo strukturu imovine Islamske zajednice, kada je u pitanju ovaj Zakon", rekao je Fejzić.

Llitije su, kaže Fejzić, legitiman vid iskazivanja nezadovoljstva, ali ga brinu poruke određenih političkih struktura.

"Što se tiče litija, naravno ja poštujem – to je pravo svakog pojedinca ili grupe, bez obzira da li se radilo čak i o vjerskoj zajednici da iskaže svoje nezadovoljstvo određenim činom. To je njihova stvar, mi nismo dio te priče. Ono što mene lično i našu instituciju zabrinjava i sa čime se ne slažemo to su određeni politički tonovi, koji su bili nakon usvajanja toga Zakona, određenih političkih subjekata, koji su imali jednu zastrašujuću priču vezano za ovaj Zakon, pozivanje na otkopavanje oružja, prolivanje krvi – to je nešto što je neprihvatljivo, ali nadam se da je ovo ozbiljna i pravna država i da će stvari ići svojom dinamikom i tokom", poručio je Fejzić.

Reis Islamske zajednice na kraju zaključuje kako je u ovoj priči veoma bitan i međunardni faktor.

Preporučujemo za Vas