Dan žena u Podgorici u znaku protesta: "Ne pristajemo na podjele i neprirodne netrpeljivosti"

Motiv da marširaju za današnje učesnike je borba za jednakost, kao i sjećanje na sve žene koje su se za to borile u prošlosti
2186 pregleda 0 komentar(a)

Cvijeće - neizostavni poklon za 8. mart...

Ipak, u Glavnom gradu Crne Gore, Dan žena i u znaku protestnog marša. Krenulo se od Trga nezavisnosti, Ulicom slobode, do spomenika Partizanu borcu na Gorici.

U Centu za ženska prava ističu kako ove godine marširaju protiv fašizma i njegovih naličja, protiv političke i ekonomske nejednakosti žena, kao i protiv institucionalne i društvene tolerancije nasilja nad ženama i siromaštva.

"Ove godine, zatečene ogromnom količinom nacionalizma, neprirodnih podjela i fašizama koji su se pojavili u našem drušvu, koji ozbiljno podsjećaju na devedesete i na ono što se tada dešavalo, odlučili smo da slogan bude Mrš fašizmu – poruka je jasna i nedvosmislena i obraća se fašizmu jedino onako kako mu se može obratiti, kod fašizma nema sive boje – sve je crno ili bijelo, ili je fašizam ili nije. Mislim da smo poslali jasnu poruku da ne pristajemo na podjele i neprirodne netrpeljivosti koje se pojavljuju među građanima ove države", kazala je Maja Raičević iz Centra za ženska prava.

Motiv da marširaju za današnje učesnike je borba za jednakost, kao i sjećanje na sve žene koje su se za to borile u prošlosti

"Neke žene su dale svoje živote da mi danas, koliko-toliko, solidno živimo", kazala je Olja Stojanović.

"Ono što ljudi ne percipiraju jeste šta su pozadine ovakvih marševa – to je upravo potraga za jednakošću, u svakom mogućem smislu, ekonomskom, društvenom i to je poruka koju i ovaj skup šalje", ističe Stevan Milivojević.

A Dan žena obilježen je i protestom ispred Skupštine, gdje su, četvrti put na ovaj praznik, bivše korisnice naknada za troje i više djece, jasno poručile vlastima da ne odustaju.

Podržale su ih predstavnice opozicionih političkih partija i građanski aktivisti, a njihova osmomartovska poruka za sve žene je:

"Drage žene, bilo da ste djevojčice, djevojke, majke – borite se za sebe jer jednom za sva vremena shvatite - ako se vi ne izborite za sebe niko se nikada neće izboriti za vas".

Međunarodni dan žena obilježava se u znak sjećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

Bonus video: