Pavićević: Moguće ograničiti određena ljudska prava ako se donose u korist zdravlja

Zakon o zaštiti ličnih podataka mora da se stavi u opšti kontekst, a ne da se izvlači iz konteksta. Sve ovo na šta se Vlada odlučila je jedan dio pripreme za sve ono što može da predstoji", kaže Pavićević
5863 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2020. 11:20h

U Univerzalnoj deklaraciji moguće je ograničiti određena ljudska prava ako se donose u korist zdravlja, kazala je u Bojama jutra Jelena Pavićević, pravnica, ekspertkinja za komunikaciju i lobistkinja.

"Crna Gora je u obavezi da rješava problem pandemije. Više zakona može da tretira ovu problematiku. Zakon o zaštiti ličnih podataka mora da se stavi u opšti kontekst, a ne da se izvlači iz konteksta. Sve ovo na šta se Vlada odlučila je jedan dio pripreme za sve ono što može da predstoji", kaže Pavićević.

Dodaje da treba zadržati nivo solidarnosti i mira.

"Strah može da bude dobar. Ako starijim ljudima kažete da ostanu kući i da nam trebaju, oni vjerovatno razmišljaju da su bespomoćni... ako im kažete da je privreda u kolapsu i sve je neizvjesno, odakle im pravo da to ne poštuju. Ako im kažete da mogu da zauzmu respirator možda nekoj mladoj osobi, njegova savjest će se probuditi".

Pavićević kaže da treba i sa djecom pričati, reći im da je u pitanju kriza, i objasniti im. Treba da smo razumni i razmišljamo o zdravstvenom sistemu, o ljekarima koji su na prvoj liniji, i šta ćemo kad sve ovo prođe.

Bonus video: