Boje jutra: Nikšić bez zaraženih koronavirusom

"Panika i strah postoje, ali da još uvijek imamo grip, a sa pojavom proljeća se javljaju i alergije, zbog čega ne smije biti mnogo prostora za paniku, već treba vjerovati zdravstvenom sistemu i pratiti uputstva", ističe doktorka Drašković.
2439 pregleda 1 komentar(a)
Opšta bolnica Nikšić, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić
Opšta bolnica Nikšić, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić

Ivona Drašković, epidemiološkinja u Domu zdravlja u Nikšiću, za Boje jutra je potvrdila da u Nikšiću još uvijek nema zaraženih koronavirusom.

„Do sada je sprovedeno 15 analiza i sve su negativne, a pod nadzorom se nalazi oko 820 osoba, uključujući i osobe koje su došle iz inostranstva i ostvarile kontakt sa drugima“, sapštava doktorka Drašković.

Kako navodi, očekuje se smanjenje broja osoba koje se nalaze pod nadzorom, jer se smanjuje period inkubacije, a sve osobe do sada pokazuju stabilno stanje i odsustvo simptoma.

Drašković ističe da se na osnovu preporuka Instituta za javno zdravlje odlučuje da li lice treba da se podvrgne testiranju ili ne, kao i da na to upućuje prisustvo temperature, bol u grlu ili druge vrste respiratornih tegoba.

Napominje da panika i strah postoje, ali da još uvijek imamo grip, a sa pojavom proljeća se javljaju i alergije, zbog čega ne smije biti mnogo prostora za paniku, već treba vjerovati zdravstvenom sistemu i pratiti uputstva.

Kako kaže, bolnica u Nikšiću za sada raspolaže svom neophodnom opremom i mogla bi da odgovori na pojavu prvih pacijenata.

Bonus video: