Čabarkapa: Danas će biti predat zahtjev da se ukinu subvencije za podsticaj malih hidroelektrana

Kako ističe Čabarkapa, građani su kroz račune za električnu energiju, od 2014. godine, kada je puštena u rad prva mala hidroelektrana, pa do novembra prošle godine, privatnim investitorima isplatili preko 13 miliona eura.
1550 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Ispred grupe nevladinih aktivista koji se zalažu za ukidanje subvencija za rad malih hidroelektrana, za Boje jutra je govorio Milija Čabarkapa, predstavnik NVO WWF Adria.

„Svjetska organizacija za zaštitu prirode je još ranije pokrenula regionalnu inicijativu, koja uključuje i Crnu Goru, za ukidanje podsticaja za projekte malih hidroelektrana“, saopštava Čabarkapa.

Kako ističe, građani su kroz račune za električnu energiju, od 2014. godine, kada je puštena u rad prva mala hidroelektrana, pa do novembra prošle godine, privatnim investitorima isplatili preko 13 miliona eura.

On napominje da će danas biti predat zvaničan zahtjev Vladi Crne Gore i Ministarstvu ekonomije da stave van pravne snage uredbu kojom se definiše plaćanje subvencija za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

„Na ovaj način će građani biti oslobođeni plaćanja i do 40 miliona eura, koje bi za tri godine završile u džepovima privatnih investitora“, dodaje Čabarkapa, ističući da misli da je pravo vrijeme da građani toga budu oslobođeni.

On zaključuje da Crna Gora treba da zadrži svoj fokus na održivim izvorima energije, ali da je važno voditi računa o enomoskoj pravednosti, socijalnoj pravičnosti i ekonomskoj budućnosti Crne Gore.

Bonus video: