Ivica o koronavirusu u SAD: Veliki početni klaster, na jednoj konferenciji zaraženo oko 70 ljudi

„Bolnice rade u dva ili više timova, koji međusobno ne komuniciraju, kako ne bi došlo do prenosa zaraze, zbog čega medicinski radnici rade dvije sedmice, a potom dvije sedmice odmaraju“, ističe Nikola Ivica, molekularni biolog iz Bostona.
6311 pregleda 2 komentar(a)
Koronavirus SAD, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Koronavirus SAD, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 31.03.2020. 09:39h

Molekularni biolog iz Bostona, Nikola Ivica, za Boje jutra je objasnio zašto SAD bilježi nagli skok oboljelih od koronavirusa.

„Situacija u Bostonu je bolja nego u Njujorku, ali je najveći problem u SAD-u što je postojao veliki početni klaster, na jednoj konferenciji je odjednom zaraženo oko čak 70 ljudi“, saopštava Ivica.

On prenosi da je u SAD-u postojao problem sa testovima, jer je veliki broj testova u početku propao, kao i da se sada koristi druga vrsta testova koji za utvrđivanje prisustva virusa koriste antitijela. Kako ističe, na osnovu antitijela se utvrđuje da je li je virus prisutan, kao i da li je osoba zaražena. On dodaje da su ovi testovi vrlo su brzi, ali da se ne može uraditi više testova odjednom.

„Bolnice rade u dva ili više timova, koji međusobno ne komuniciraju, kako ne bi došlo do prenosa zaraze, zbog čega medicinski radnici rade dvije sedmice, a potom dvije sedmice odmaraju“, ističe Ivica.

On prenosi da su bolnice u početku imale problema usljed zakašnjele političke reakcije, pa je nedostajalo maski, kreveta, medicinskih sredstava, ali se sada situacija ispravlja pa se do kraja mjeseca očekuje na pristignu i N-95 maske koje se mogu reciklirati.

Kako dodaje, za sada ne vidi prostor za mutacije koronavirusa, a dodaje da u izradi vakcine treba biti strpljiv, jer ako vakcina nije optimizovana, ona može i da pogorša stanje, zbog čega je važno sačekati neko vrijeme na razvoju vakcine koja će u potpunosti ispuniti svoju svrhu.

„U Americi se rade klinička istraživanja na antitijelima, kao i od strane Svjetske zdravstvene organizacije, zatim u Kini, a razmatraju se i četiri lijeka na globalnom nivou, zbog čega mislim da su šanse da se nađe efikasan lijek prilično velike“, napominje.

„Ako se u Vuhanu pokaže da će opet doći do nagle pojave broja zaraženih, mislim da će doći do naglog testiranja vakcina u cilju da se što prije pronađe lijek“, zaključuje Nikola Ivica.

Bonus video: