Kako da sačuvate mentalno zdravlje u periodu epidemije

" U osnovi svega što se trenutno dešava se nalazi strah, kako od gubitka kontrole i neizvjesnosti, tako i od mogućnosti obolijevanja od koronavirusa", kazao je psiholog Bulatović
1857 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.04.2020. 11:15h

Psiholog Miloš Bulatović, za Boje jutra je govorio o načinu očuvanja mentalnog zdravlja u periodu izolacije usljed koronavirusa.

Kako kaže, u ovom periodu se preporujuče održavanje fizičke aktivnosti, putem različitih vježbi ili meditacije.

„Izolacija od vijesti i društvenih mreža nije dobra preporuka, već je važno napraviti selekciju vijesti i informacija koje se primaju, ali i uspostaviti vremensko ograničenje izloženosti infomacijama na dnevnom nivou“, ističe Bulatović.

Kako kaže, u osnovi svega što se trenutno dešava se nalazi strah, kako od gubitka kontrole i neizvjesnosti, tako i od mogućnosti obolijevanja od koronavirusa.

„Strah od bolesti je realan strah u ovim okolnostima i on nas vodi tome da budemo oprezni i pridržavamo se mjera, taj strah nas čuva jer nas tjera da mijenjamo svoje ponašanje i prilagođavamo ga situaciji“, napominje psiholog, ističući da druga strana medalje predstavlja neracionalan strah od situacija koje doživaljamo kao izrazito prijeteće jer sa njima ne možemo izaći na kraj.

Kako kaže, u ovom periodu su posebno ranjivi oni koji su ranije bili skloni anksioznosti, a kako je panika zarazna i lako se širi, važno je pravovremeno reagovati, kontrolisati svoje ponašanje i spriječiti paniku.

„Realno je za očekivati da će u ovoj situaciji doći do razmirica i nesuglasica u porodičnom okruženju, a u cilju održavanja porodične harmonije preporučujem da se smanje očekivanja od partnera i djece, čime ćemo im poslati poruku da smo tu za njih i da ih razumijemo“, objašnjava psiholog Radulović.

On kaže da je u ovom periodu važno sačuvati se od razmirica i obratiti pažnju na lijepe stvari koje se dešavaju u porodici, te udvostručiti takve aktivnosti, poput porodičnog gledanja komedije na televiziji, zajedničkog pripremanja obroka i slično.

„U ovom peridu preporučujem da se održava i unaprijedi dnevna rutina, vodi računa o dovoljnom snu, kao i da se u isto vrijeme ide na spavanje“, kaže psiholog, dodajući da je poželjna umjerena fizička aktivnost.

„Za one koji rade od kuće, preporučujem da organizuju svoj rad na način da obaveze završe u periodu radnog vremena, kako bi se preostali dio vremena mogao usmjeriti na porodicu i ostale aktivnosti, kao i da se smanji unos kafe, naročito u poslijepodnevnim i večernjim satima“, napominje Radulović.

Dodaje da je u ovom periodu jako važno da održavamo prijatne odnose sa bliskim ljudima, pa preporujuče i online kafu ili čaj sa prijateljima.