Ružić za Boje jutra: Internet pogodno tlo za razvoj teorija zavjere

Kako kaže profesorica Ružić, neke od najpoznatijih teorija zavjere postavljaju pitanje da li su Amerikanci zaista bili na Mjesecu, da li je Hitler izvršio samoubistvo u bunkeru ili je umro prirodnom smrću krajem šezdesetih godina i slično, međutim, neka od ovih pitanja će ostati na nivou teorija zavjere.
539 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.04.2020. 11:46h

Mogu li događaji izvan kontrole ljudi, poput epidemije koronavirusa, biti osnova za nastanak različitih teorija zavjere, za Boje jutra je govorila profesorica novinarstva na Fakultetu političkih nauka, Nataša Ružić.

„Nekada su se teorije zavjere prenosile usmenim putem, međutim, danas je to u potpunosti drugačije, lakše i brže, a internet je pogodno mjesto za širenje dezinformacija, glasina i poluglasina“, kaže Ružić, napominjući da je neke teorije zavjere teško dokazati.

Kako dodaje, u kriznim situacijama poput novonastale u vezi koronavirusa, kada ljudi osjećaju informacionu glad, višak i manjak informacija podjednako mogu izazvati dezinformisanost.

Kako kaže profesorica, neke od najpoznatijih teorija zavjere postavljaju pitanje da li su Amerikanci zaista bili na Mjesecu, da li je Hitler izvršio samoubistvo u bunkeru ili je umro prirodnom smrću krajem šezdesetih godina i slično, a kako ističe, neka od ovih pitanja će uvijek i ostati na nivou teorija zavjere.

„Međutim, problematično je kada teorije zavjere počnu da mijenjaju istorijske činjenice“, dodaje profesorica Ružić, napominjući da teorije zavjere takođe mogu biti veliki problem i u medicinskoj industriji.

Ona napominje da je važno da se građani ponašaju kao medijski pismeni, te da ne vjeruju raznoraznim teorijama zavjere koje se naročito šire na društvenim mrežama, pa je stoga važno provjeriti informaciju prije nego se ona podijeli sa prijateljima.

Bonus video: