Doktor Antović: Iskustvo pokazalo da matične ćelije pomažu u borbi protiv virusa

Kako kaže doktor Antović, nema prepreka da i trudnica koja je imala koronavirus, a želi da sačuva matične ćellije, to i učini.
1198 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 03.04.2020. 10:49h

Doktor Aleksandar Antović, za Boje jutra je govorio o novim kineskim istraživanjima u korišćenju matičnih ćelija za liječenje koronavirusa.

Kako kaže, posmatranjem razvoja koronavirusa kod pacijentkinje koja je dijabetičar, kineski stručnjaci su primijenili terapiju liječenja matičnim ćelijama, nakon čega je došlo do poboljšanja njenog zdravstvenog stanja, a zatim je isti metod liječenja primijenjen i na ostale pacijente i svi su dobro reagovali.

On prenosi da se ova terapija daje putem intravenozne transfuzije, a način djelovanja je imunološki.

„Koronavirus najviše napada pluća i kada dođe do teškog stanja, pacijent se mora staviti na respirator, dok do smrtnog slučaja dolazi usljed otkazivanja rada drugih organa u tijelu i upravo matične ćelije sprečavaju da se to dogodi, pomažući organizmu da se sam izbori sa virusom“, objašnjava doktor Antović.

On napominje da su kineski stručnjaci, na osnovu liječenja ranijih vrsta virusa, poput HIV virusa, shvatili koliko liječenje matičnim ćelijama može biti učinkovito, pa su prethodna iskustva bila polazna osnova da se pokuša ovakvo liječenje i Covida19.

Kako kaže doktor Antović, nema prepreka da trudnica koja je imala koronavirus, a želi da sačuva matične ćellije, to i učini.

„Na osnovu analize se ispituje i trudnica i njene matične ćelije, kako bi se utvrdilo da li i dalje sadrže koronavirus", saopštava doktor, dodajući da se na osnovu dosadašnjih iskustava pokazalo da žene koje su oboljele od koronavirusa mogu da se porode bez problema, kao i da se virus ne prenosi sa majke na dijete.

Bonus video: