"NOVO KRVNO TESTIRANJE JOŠ UVIJEK NIJE POČELO"

Crnogorska državljanka: U Luksemburgu se testiraju svi sa simptomima, pa i onim najblažim

U Luksemburgu je, prenosi crnogorska državljanka, do sada urađeno preko 20 hiljada testova.
2566 pregleda 1 komentar(a)
Luksemburg, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Luksemburg, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 03.04.2020. 20:30h

Crnogorska državljanka u Luksemburgu, Ismeta Hajdarpašić, javila se za Boje jutra i prenijela utiske o razvoju koronavirusa u ovoj zemlji.

„Svoj boravak u Luksemburgu sam produžila iz bojazni od širenja koronavirusa, pa sam smatrala da je najbolje da ostanem ovdje i pridržavam se mjera izolacije“, kaže Hajdarpašić.

Ona prenosi da škole u Luskemburgu ne rade, da su nezaposleni trenutno na birou rada i primaju 80 odsto zarade, dok jedan od roditelja može uzeti bolovanje i primati cjelokupnu mjesečnu platu.. 

„Svoj dan provodim kući, izlazim jedino do marketa, što je dozvoljeno, a već na ulazu u market dobijamo sredstva za dezinfekciju ruku i korpi za kupovinu“, saopštava Hajdarpašić.

Kako kaže, Vlada je uvela subvencije i podsticaje za privrednike, pa na primjer preduzeća do devet zaposlenih dobijaju pomoć u iznosu do pet hiljada eura, a tu su i poreske olakšice, kao i odlaganje plaćanja zakupa poslovnih prostorija.

„Luksemburg je poznat po visokoj stopi testiranja, pa se tako testiraju svi koji imaju simptome, pa i oni sa blagim simptomima, a rezultati su obično gotovi istog dana“, prenosi Hajdarpašić, dodajući da novo krvno testiranje još uvijek nije počelo, ali da je najavljeno da će se ovim putem testirati svi građani ove države.

U Luksemburgu je, kako kaže, do sada urađeno preko 20 hiljada testova.

Preporučujemo za Vas