Mavrić izrađuje 3D vizire za pomoć medicinarima u Ulcinju

Kako kaže Ardijan Mavrić, do sada je izradio 50 vizira, a radi na izradi dodatnog broja koji će biti poslati u Dom zdravlja u Ulcinju i u druge institucije, kako bi se medicinskim radnicima omogućilo da imaju zaštitu.
6424 pregleda 3 komentar(a)
Viziri, Foto: Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva
Viziri, Foto: Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva
Ažurirano: 03.04.2020. 10:54h

Ardijan Mavrić iz Ulcinja, savjetnik potpredsjednika Skupštine Crne Gore, Gencija Nimanbegua, izradio je 3D vizire, kako bi ih donirao Domu zdravlja u Ulcinju i KBC-u.

„Po struci sam inženjer, a 3D štampom se bavim iz hobija, pa sam tako uočio da mogu da doprinesem borbi protiv koronavirusa čim se javila pojačana potreba za obezbjeđenjem ove vrste medicinske opreme“, kaže Mavrić.

Kako ističe, do sada je izrađeno 50 vizira, a radi se na izradi dodatnog broja koji će biti poslati u Dom zdravlja u Ulcinju i u druge institucije, kako bi se medicinskim radnicima omogućilo da imaju zaštitu.

„Radimo i na prototipu respiratora, koji će biti manjeg kapaciteta i jeftiniji za izradu, a biće moguće da se proizvodi u Crnoj Gori i koristi u kućnim uslovima“, kaže Mavrić, dodajući da će prve primjerke lično finansirati, ali da će u slučaju veće proizvodnje biti potrebni donatori i saradnja sa Nacionalnim koordinacionim timom.

„U tom smjeru sam već stupio u kontakt sa Nacionalnim koordinacionim tijelom i oni su spremni da sarađuju u sprovođenju ove zamisli“, ističe Mavrić, napominjući da se za sada radi o prototipu koji je još uvijek u razvoju.

Bonus video: