Udruženje pedagoga izradilo smjernice za realizaciju koncepta učenja na daljinu

Iz Udruženja pedagoga Crne Gore prenose da su, u cilju da nastavnicima olakšaju proces online nastave, izradili su publikaciju sa osnovnim smjernicama za pomoć u realizaciji koncepta učenja na daljinu, kojima se razrješavaju osnovne dileme o samom načinu rada, ocjenjivanja, kao i digitalnih alata koji se mogu koristiti.
852 pregleda 1 komentar(a)
Online učenje, Foto: Srednja.hr, Srednja.hr
Online učenje, Foto: Srednja.hr, Srednja.hr
Ažurirano: 03.04.2020. 10:52h

Vanja Rakočević, iz Udruženja pedagoga Crne Gore, za Boje jutra je govorila o novim smjernicama za sprovođenje online nastave koje je izradila ova organizacija.

„Moram napomenuti da su se nastavnici sjajno snašli u novonastaloj situaciji, jer je prelazak iz učionice na online platforme za sve bio neočekivan, a oni pokazuju nevjerovatnu energiju i trud da dopru do učenika i da nastava ne trpi usljed trenutnih okolnosti“, saopštava Rakočević.

Kako kaže, u cilju da nastavnicima olakšaju proces online nastave, izradili su publikaciju sa osnovnim smjernicama za pomoć u realizaciji koncepta učenja na daljinu, kojima se razrješavaju osnovne dileme o samom načinu rada, ocjenjivanja, kao i digitalnih alata koji se mogu koristiti.

„U samoj osnovi ovog koncepta leže brojne povoljnosti, najprije jer sami roditelji mogu mnogo bolje pratiti učenje djeteta, a učenici se sami mogu organizovati i izabrati vrijeme koje njima odgovara“, napominje ona, dodajući da je na ovaj način nastavni sadržaj dostupan većem broju učenika.

Kako kaže, uloga roditelja u obrazovanju djece se znatno izmijenila i nastavnici to, takođe, moraju uzeti u obzir prilikom planiranja i realizacije nastave.

Roditeljima savjetuje da djeci pomažu onoliko koliko je njima potrebno i da je važno da u tome imaju mjeru jer, kako ističe, cilj ovog koncepta nije da roditelji rješavaju zadatke djece, već da se ona osposobe za samostalno učenje i napredak.

„Smjernice su objavljene na velikom broju portala, poput sajta Udruženja pedagoga, sajta za nastavnike i u brojnim grupama na društvenim mrežama“, ističe Rakočević i napominje da su publikaciju preuzele i brojne organizacije iz regiona koje su predložile buduću saradnju na ovom konceptu.